Ireen Wüst
Ireen Wüst - © ANP

Gouden Ireen Wüst schrijft olympische historie

12 februari 2018
Ireen Wüst heeft op de Olympische Spelen de gouden medaille gewonnen op de 1500 meter.

De Nederlandse schaatsster schreef op imponerende wijze de race op haar naam. Ze eindigde in de elfde rit in een tijd van 1.54,35.

De Japanse favoriete Miho Takagi kon in de veertiende en laatste rit net niet onder de tijd van Wüst duiken en eindigde als tweede: 1.54,55. Marrit Leenstra behaalde brons met een tijd van 1.55,26.

Voor Wüst, die bezig is aan haar vierde Olympische Spelen, was het de vijfde gouden plak uit haar carrière. Eerder behaalde ze olympische titels bij Turijn 2006 (3000 meter), Vancouver 2010 (1500 meter) en Sotsji 2014 (3000 meter en ploegachtervolging).

Met in totaal tien medailles op de Spelen is ze nu de meeste succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden. De Brabantse nam de eerste plaats over van de Duitse Claudia Pechstein, die op negen medailles staat (vijf goud, twee zilver, twee brons).

"Cirkel is rond"
"
Het vijfde goud, onwerkelijk. De cirkel is rond", zei een geëmotioneerde Wüst bij de NOS. "Ik heb drie jaar geleden een eigen ploeg opgestart om nog één keer goud te halen. Als het dan lukt, is dat fantastisch."

Wüst moest van alle favorieten als eerste rijden en moest na haar tijd van 1.54,35 in spanning afwachten hoe de concurrenten het zouden doen.

"Mijn race was niet vlekkeloos", vond ze zelf. Daarna was het volgens haar net als in Vancouver, waar ze acht jaar geleden ook goud haalde op de 1500 meter, helemaal kapot gaan van de spanning. "Daarom was de ontlading ook zo groot." (FOX Sports/ANP)