Sven Kramer
Sven Kramer - © Pro Shots

Kramer grijpt mis op 10 km, zilver Bergsma

15 februari 2018
De olympische schaatsdroom van Sven Kramer is opnieuw in een nachtmerrie geëindigd.

De 31-jarige Fries greep bij de Winterspelen in Zuid-Korea op ontluisterende wijze opnieuw naast goud op de 10.000 meter. Hij gaf na 6000 meter de strijd op en eindigde troosteloos als zesde in een tijd van 13.01,02.

Het goud ging naar Ted-Jan Bloemen, die sinds 2014 voor Canada uitkomt. Hij reed een tijd van 12,39,77, een olympisch record. De onttroonde titelhouder Jorrit Bergsma pakte zilver met een persoonlijk record van 12.41,98. Het brons was voor de Italiaan Nicola Tumolero (12.54,32).

Voor Kramer blijft de 'vloek' op de olympische 10.000 meter voortduren. Na zijn debuut bij Turijn 2006 (zevende) was hij bij Vancouver 2010 helemaal klaar voor zijn eerste triomf, totdat zijn toenmalige coach Gerard Kemkers hem de verkeerde baan instuurde waarna diskwalificatie onvermijdelijk was. Vier jaar later voorkwam een ontketende Bergsma, dat Kramer revanche op zichzelf kon nemen. In Zuid-Korea moest het gebeuren, maar in de laatste rit kon hij zijn vurige ambities niet waarmaken. Hij leek ook te worstelen met problemen aan zijn schaatsen, maar dat ontkende hij later.

Bergsma zette de toon met een strakke rit, die hij keurig opbouwde en prima afrondde met de laatste acht ronden onder de 30 seconden. Bergsma wist zijn Italiaanse tegenstander na 8800 meter zelfs te dubbelen.

Bloemen, zondag achter Kramer tweede op de 5000 meter, dook in de rit erna meteen onder de rondetijden van Bergsma. Halverwege had de Hollandse Canadees een marge van 3,5 seconden op de Fries. Bij zijn finish was daar nog ruim 2 seconden van over.

Toen was het de beurt aan Kramer, die nog even zijn schaatsveters in beide schoenen losmaakte en weer strikte. Hij begon rustig, bleef eerst nog wel in de buurt van de tijd van Bloemen, maar in het tweede deel begonnen de tijden van de wereldkampioen plotseling sterk op te lopen. Er was geen redden meer aan, de olympische titel op de 10.000 meter blijft vooralsnog ontbreken op de prachtige erelijst van de ontgoochelde Fries. (ANP)