Roda JC mag de laatste acht minuten van de bekerwedstrijd tegen Willem II niet overspelen. Dat heeft een rechter in Utrecht besloten.

De Limburgse club had een kort geding aangespannen tegen de KNVB, vanwege een beslissing in de bekerwedstrijd tegen Willem II. De Tilburgers wonnen dat duel na strafschoppen, nadat de scheidsrechter in reguliere speeltijd op advies van de videoscheidsrechter een doelpunt van Roda JC had afgekeurd.

Volgens de Limburgers had er helemaal geen advies van de videoscheidsrechter mogen worden gevraagd. De club wil dat met een stand van 3-2 voor Roda de laatste acht minuten van de wedstrijd opnieuw worden gespeeld.

De rechter stelde donderdag bij de rechtszaak in Utrecht de KNVB in het gelijk. De verklaring in het persbericht luidt:

De videoscheidsrechter moet na elk doelpunt kijken of het doelpunt geldig is. In dit geval oordeelde de videoscheidsrechter dat er aan het begin van de aanval hands werd gemaakt, waarop de scheidsrechter het doelpunt afkeurde.

De rechter oordeelt dat het wel of niet in balbezit komen van Willem II een feitelijke beslissing over een spelsituatie is. De scheidsrechter bepaalde dat de handsbal en het doelpunt in dezelfde aanvalssituatie plaatsvonden. Dat dit mogelijk een onjuiste beslissing is, doet niet ter zake, omdat het oordeel van de scheidsrechter in deze situatie bindend is.


De rechter stelde dat de KNVB juist heeft gehandeld en de slotfase van het duel dus niet overgespeeld hoeft te worden. Dat betekent dat Willem II het in de halve finale opneemt tegen Feyenoord.

"Uiteraard hoopte de KNVB op deze uitspraak. Hier vonden wij het een sterk argument dat het aan de scheidsrechter is om te bepalen. Dat heeft de rechter zojuist ook geoordeeld", aldus KNVB-advocaat Mirjam Kerkhof na de uitspraak. 

Roda JC zou eventueel een bodemprocedure kunnen starten, maar directeur Wim Collard weet niet of dat slim is. Volgens Collard kan Roda zich beter bij de uitspraak neerleggen en zich focussen op de Eredivisie. "Maar dat is aan de club om te bepalen." (FOX Sports/ANP)

​Feyenoord - Willem II, woensdag 28 februari om 20.45 uur LIVE op FOX Sports 1