Samenvatting Lanús - Grêmio

Finale Copa Libertadores over één wedstrijd

24 februari 2018
De finale van het toernooi om de Copa Libertadores gaat vanaf volgend jaar over één wedstrijd in plaats van twee.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol stemde vrijdag in met het voorstel om de eindstrijd van het belangrijkste clubtoernooi op het continent voortaan op neutraal terrein te spelen. Tot nu toe ging de finale altijd over twee wedstrijden, waarin beide clubs een keer thuis spelen.

Al vanaf de eerste editie van de Copa Libertadores in 1960 bestaat de eindstrijd uit een thuis- en een uitwedstrijd. In het begin werd er zelfs nog wel eens een derde wedstrijd gespeeld, als beide clubs een keer hadden gewonnen. Later volgde een verlenging en strafschoppen als de stand nog in evenwicht was.

De Conmebol verwacht meer inkomsten te generen als de finale over één wedstrijd gaat, die op neutraal terrein wordt gespeeld. De bond belooft dat de winnaar vanaf 2019 minstens 6,5 miljoen euro krijgt, bijna 2 miljoen meer dan nu. Daarmee staat de Copa Libertadores wel nog steeds in schril contrast met de Champions League, waarin de Europese clubs veel meer geld opstrijken.

Afgelopen jaar veroverde Grêmio de Copa Libertadores. De Braziliaanse ploeg was over twee wedstrijden te sterk voor Lanús uit Argentinië (1-0, 1-2). (FOX Sports/ANP)