Irene Schouten
Irene Schouten - © ANP

Brons voor Schouten op massastart

24 februari 2018
De eerste olympische finale op de massastart heeft brons opgeleverd voor Irene Schouten.

De Nederlandse marathonschaatsster kon in Gangneung na zestien ronden net niet sprinten naar goud. De Japanse Nana Takagi zegevierde, met een voorsprong van 0,12 seconde op wereldkampioene Kim Bo-Reum uit Zuid-Korea. De achterstand van Schouten op het zilver bedroeg 0,03 seconde.

Schouten, die zich in haar halve finale simpel had geplaatst, verspilde in de strijd om de medailles aanvankelijk ook weinig energie. Mede dankzij het prima optreden van Annouk van der Weijden, die veel vuil werk opknapte, kon de wereldkampioene van 2015 zich sparen voor de slotronden.

Schouten kwam nog voor het begin van de zestiende en laatste omloop op kop en hield langdurig stand. Op het rechte stuk richting de finish gleden Takagi en Kim Bo-Reum nog net voorlangs.

Van der Weijden
Van der Weijden eindigde als veertiende in de finale. Ze moest een uurtje eerder heel diep gaan om de eindstrijd te bereiken. Ze kwam halverwege de race door toedoen van de Canadese Ivanie Blondin ten val waarna haar kansen verkeken leken.

Van der Weijden vocht zich echter knap terug en met de tweede plek in de eindsprint plaatste ze zich alsnog voor de finale. Haar fraaie inhaalrace had echter veel kracht gekost en de vraag was of ze daar in relatief korte tijd voldoende van was hersteld.

Van der Weijden maakte niettemin ook in de finale een goede indruk en verrichtte het nodige kopwerk om de gang erin te houden en daardoor ontsnappingen onmogelijk te maken. Ook reed de Nederlands kampioene de nodige gaten dicht.

In de slotfase moest de moegestreden Van der Weijden een kopgroepje laten gaan waarna Schouten er alleen voor stond. Haar alles-of-nietspoging was goed voor brons. (ANP)