AkzoNobel
AkzoNobel - © Pro Shots

Team AkzoNobel als eerste binnen in Auckland

27 februari 2018
Team AkzoNobel is dinsdag als eerste de haven van Auckland binnengevaren en heeft daarbij de zesde etappe gewonnen van de Volvo Ocean Race.

Met schipper Simeon Tienpont aan het roer bereikte de boot na 21 dagen als eerste Nieuw-Zeeland na een race over 6100 zeemijlen vanuit Hongkong.

Team Sun Hung Kai/Scallywag, met Annemieke Bes aan boord, zat in het kielzog en finishte maar twee minuten later.

Niet ver daarachter kwamen Turn the Tide on Plastic, Mapfre en Dongfeng binnen. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking lag op ruime achterstand op de zesde plaats en kon een overwinning al vergeten.

"Ik heb nog nooit in mijn leven zo'n race gevaren'', reageerde Tienpont na binnenkomst. De Nederlander kende een tumultueuze start van de wedstrijd in oktober toen hij na een conflict met de hoofdsponsor uit het team werd gezet.

Na een arbitragezaak stapte de schipper in Alicante alsnog aan boord voor een wedstrijd over in totaal 83.000 kilometer en acht maanden. Tienpont noemde de zesde etappe een strijd vanaf de eerste mijlen. "Het is geweldig om op deze manier te winnen.''

Het was de eerste grote etappezege voor AkzoNobel in de zeilrace om de wereld. De boot won wel de havenrace in Hongkong, waar ook de zesde etappe is begonnen. Klassementsleider is de Spaanse boot Mapfre. (FOX Sports/ANP)