Pol van Boekel was de videoscheidsrechter tijdens Ajax - Willem II
Pol van Boekel was de videoscheidsrechter tijdens Ajax - Willem II - © ANP

Videoscheidsrechter officieel vastgesteld in spelregels voetbal

3 maart 2018
De spelregelcommissie IFAB heeft vanaf zaterdag officieel de videoscheidsrechter vastgelegd in de spelregels van het voetbal. De commissie heeft zaterdag unaniem ingestemd met het extra hulpmiddel.

De bonden en competities mogen door deze komst altijd gebruik maken van de videoscheidsrechter. Hiervoor kon dat pas alleen na aanvraag.

De videoscheidsrechter is echter niet verplicht bij wedstrijden. Volgens de FIFA en IFAB is dat een keuze die de nationale bonden voor zichzelf moeten maken. 

Dat betekent dat in elk duel in de Eredivisie er gebruik gemaakt mag worden van een videoscheidsrechter. In de Champions League en Europa League is het echter nog een ander verhaal. De UEFA gaat nog niet in zee met de videoscheidsrechters. 

"We zijn niet per definitie tegen het middel, maar ik zie nog te veel verwarring. We moeten geen overhaaste beslissingen nemen", zei voorzitter Aleksander Ceferin eerder deze week. 

De videoscheidsrechter mag zicht ontfermen over beslissingen van doelpunten, rode kaarten en strafschoppen. (FOX Sports)