Wesley Sneijder
Wesley Sneijder - © ANP

Sneijder stopt als international

4 maart 2018
Wesley Sneijder heeft een punt achter zijn interlandloopbaan gezet. Dat heeft KNVB zondagmorgen bekend gemaakt.

Sneijder neemt met 133 interlands op zijn naam afscheid van het Nederlands elftal. De 33-jarige Utrechter heeft dit besloten na uitvoerig overleg met bondscoach Ronald Koeman, die onlangs op bezoek was bij Sneijder in Qatar. De nieuwe bondscoach vertelde Sneijder dat hij een andere weg wil inslaan bij het Nederlands elftal.

"Toen ik naar Qatar vertrok, wist ik natuurlijk dat dat invloed zou kunnen hebben op mijn carrière als international", zegt Sneijder in een verklaring op de KNVB-website.

"Bovendien begrijp ik dat Koeman een nieuw begin wil maken met andere, jongere spelers. We hebben hierover heel open gesproken en dat was een zeer plezierig gesprek." 

Sneijder verhuisde begin januari van de Franse club OGC Nice naar Al Gharafa in Qatar. Daarmee diende het einde van zijn imposante interlandloopbaan zich al aan. Koeman, de opvolger van Dick Advocaat, ziet geen toekomst meer in Sneijder nu die niet meer op topniveau speelt.

"Wesley is een van de beste Nederlandse voetballers van de afgelopen jaren. Een geweldige speler met een geweldige uitstraling'', aldus de bondscoach. "Maar ik wil doorselecteren, bouwen aan een nieuw Oranje en moet dus keuzes maken."

Debuut
Sneijder debuteerde op 30 april 2003 als invaller in de oefeninterland tegen Portugal (1-1). De toen negentienjarige Utrechter was op dat moment net doorgebroken bij Ajax.

Al in zijn derde interland greep Sneijder de hoofdrol. Hij leidde Oranje met een wervelend optreden in de play-offs voor het EK langs Schotland (6-0). Na het EK 2004 in Portugal veroverde de nummer 10 een vaste basisplaats in het Nederlands elftal.

Carrière
Sneijders doelpunt tegen Frankrijk (4-1) werd op het EK 2008 gekozen tot mooiste doelpunt van het toernooi.

Op het WK 2010 werd hij gedeeld topscorer met vijf doelpunten, waaronder de belangrijke kopbal waarmee hij Nederland in de kwartfinale langs Brazilië hielp. (FOX Sports)