Niki Terpstra
Niki Terpstra - © ANP

Terpstra triomfeert in Ronde van Vlaanderen

1 april 2018
Na tal van ereplaatsen heeft Niki Terpstra op 33-jarige leeftijd de Ronde van Vlaanderen gewonnen.

De Noord-Hollander van Quick-Step triomfeerde op karakteristieke wijze. Op de Oude Kwaremont, iets minder dan 20 kilometer voor de finish kwam Terpstra alleen voorop. Net als onlangs in de E3 Harelbeke zagen de concurrenten hem niet meer terug.

​Terug op niveau
Terpstra won in 2014 al Parijs-Roubaix en was in 2016 nog de winnaar van de Eneco Tour. Vorig jaar sukkelde hij na een zware val in Parijs-Roubaix van de ene in de andere blessure, maar eind februari toonde hij met zijn zege in Le Samyn al aan dat hij weer op niveau was. In de E3 Harelbeke bevestigde Terpstra dat, door met een sublieme solo in de Ronde van Vlaanderen de kroon op zijn loopbaan te zetten.

In de vroege kopgroep die na tal van strubbelingen ontstond, reden drie Nederlanders: Pascal Eenkhoorn, Pim Ligthart en Floris Gerts. Gerts moest de groep op 120 kilometer voor de streep als eerste laten gaan. Ook de rest was eraan toen de kopstukken zich meldden. Tot een beslissing leidde dat niet.

Richting Koppenberg ontstond een nieuwe kopgroep met niet de favorieten maar wel enkele outsiders: Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle met name en de Deen Mads Pedersen, die zich woensdag al had laten zien in Dwars Door Vlaanderen.

​Ontketend
Die drie bleven richting Oude Kwaremont over. Het was de plek waar Terpstra hen overvleugelde, hoewel Pedersen nog tegenspartelde. In de E3 Harelbeke reed Terpstra 30 kilometer alleen voorop, ditmaal was het zo'n 18 kilometer. Wereldkampioen Peter Sagan deed nog een poging het gat te dichten, maar ook de Slowaak kon de ontketende Terpstra niet meer achterhalen.

Pedersen hield net stand en werd tweede. De derde plaats was voor Philippe Gilbert, Terpstra's Belgische ploeggenoot die vorig jaar de 'Ronde' won. (FOX Sports/ANP)