Ajax gaat opnieuw een internationale samenwerking aan.

De Amsterdamse club sloot eerder dit jaar al samenwerkingsverbanden met clubs uit China (Guangzhou R&F FC) en Japan (Sagan Tosu) en heeft nu ook zo'n overeenkomst voor drie jaar gesloten met de Australische topclub Sydney FC.

Ajax gaat de regerend kampioen van Australië, waar Han Berger als technisch directeur werkt, helpen op organisatorisch gebied, bij het scouten van spelers en het opleiden van coaches.

De Amsterdammers hebben voor hun internationale samenwerkingsverbanden de Ajax Coaching Academy opgericht. De trainers die daar deel van uitmaken, gaan door heel Australië clinics en presentaties geven.

De meest talentvolle voetballers en coaches die ze tegenkomen, kunnen een stageplek verdienen bij Sydney FC. Ajax heeft de mogelijkheid om voetballers en coaches vanuit Sydney naar Amsterdam te halen.

Opleidingsinstituut van de wereld
“We denken een geweldige partner te hebben gevonden”, zegt algemeen directeur Edwin van der Sar. “Het biedt ons de mogelijkheid om onze reputatie als hét opleidingsinstituut van de wereld te verstevigen.''

Onbekend is hoeveel Ajax verdient aan de overeenkomst. Het vijfjarige contract dat de club vorig jaar in China sloot, levert Ajax 10 miljoen euro op.

Volgens de Australische directeur Berger, die ook lid is van de raad van commissarissen bij de KNVB, profiteert zowel Sydney als Ajax van de samenwerking. “Door het opzetten van een gezamenlijk scoutingnetwerk in Australië ontstaat een win-winsituatie, waarvan beide clubs de toekomstige vruchten zullen gaan plukken.” (FOX Sports/ANP)