Akira Nishino
Akira Nishino - © Pro Shots

Japan met nieuwe coach naar WK 2018

9 april 2018
Twee maanden voor het begin van het WK voetbal heeft de Japanse voetbalbond afscheid genomen van bondscoach Vahid Halilhodzic.

De bond heeft in Akira Nishino al een opvolger gevonden voor de Bosniër. De Japanner was al in dienst van de bond als technisch directeur en had eerder als coach onder meer de Japanse topclub Gamba Osaka onder zijn hoede.

Halilhodzic leidde Japan door de kwalificaties naar de zesde deelname op rij aan het WK, dat in juni in Rusland begint. Maar de 65-jarige Bosniër kreeg de laatste maanden kritiek. Zeker na enkele teleurstellende resultaten in oefenduels.

Zo speelde de ploeg met 1-1 gelijk tegen Mali en verloor het met 2-1 van Oekraïne, duels die in België werden afgewerkt. Halilhodzic volgde in maart 2015 de Mexicaan Javier Aguirre op.

"We zijn niet afgegaan op de resultaten van die oefenduels of op de kritieken, maar we hebben natuurlijk wel de spelers geraadpleegd", zei Kozo Tashima, voorzitter van de Japanse voetbalbond JFA. "De relatie tussen coach en spelers bleek niet meer optimaal."

Halilhodzic reageerde volgens Tashima verrast en teleurgesteld. De keuze voor Nishino werd ingegeven door het feit dat hij als technisch directeur al dicht op de nationale ploeg zat. "Hij kent het team goed."

Japan is op het WK ingedeeld in een groep met Colombia, Senegal en Polen. (ANP)

Gerelateerd