Wedstrijd van de Toekomst
Wedstrijd van de Toekomst - © FOXSports.NL

Promovendus Jupiler League en Suriprofs spelen innovatieve Wedstrijd van de Toekomst

12 april 2018
Vijf nieuwe spelregels staan zaterdag 12 mei centraal bij de Wedstrijd van de Toekomst tussen de rechtstreekse promovendus van de Jupiler League en de Suriprofs. Met deze wedstrijd in het stadion van Excelsior wil de Jupiler League de innovatie van het (Nederlandse) voetbal een verdere impuls geven. Ook in beeld en geluid brengt FOX Sports in de live uitzending extra beleving. De wedstrijd wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met hoofdsponsor Jupiler, de KNVB, FOX Sports, Southfields, De Correspondent en uiteraard de Suriprofs.

“De Jupiler League staat voor ontwikkeling. Met de Wedstrijd van de Toekomst laten we zien dat dit verder gaat dan spelers en trainers”, aldus Marc Boele, Algemeen Directeur van de Coöperatie Eerste Divisie. Tijdens deze unieke wedstrijd testen we nieuwe spelregels en experimenteren we met nieuwe audio- en camera-technologieën. Allemaal om het voetbal te innoveren en het spel aantrekkelijker te maken. Dit moeten we doen om in te spelen op de veranderende wensen en behoeften van het publiek. We willen dit dan ook jaarlijks herhalen.”

Deze doelstelling wordt onderstreept door de betrokken partijen, waarbij FOX Sports en Southfields de handschoen oppakken om audio- en beeld vernieuwing te laten zien. Bij toepassing van de spelregels worden niet alleen spelers en trainers betrokken, maar ook de KNVB en De Correspondent (als initiatiefnemer afgelopen november van de innovatieve Avant Garde Cup 2.0 tussen FC Lisse en Quick Boys).

Effectief testen
“Het Nederlands voetbal en de KNVB hebben altijd open gestaan voor innovaties”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. “Als we het voetbal op lange termijn leuk willen houden voor onze kinderen, moeten we wel kijken naar vernieuwingen. Daarom ondersteunden we in november de wedstrijd tussen FC Lisse en Quick Boys, met onder meer de self-pass, de intrap en zuivere speeltijd, en nu de wedstrijd tussen de promovendus van de Jupiler League en de Suriprofs. Hoe vaker dit soort wedstrijden gespeeld worden, hoe meer mensen zien wat de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld de self-pass is. Het invoeren van nieuwe elementen aan het spel is tijdrovend, maar aan de invoering van de video-scheidsrechter, waar Nederland ook aanjager van is geweest, zie je dat het uiteindelijk ook resultaat oplevert.”

“De vijf spelregels die tijdens de Wedstrijd van de Toekomst getest worden, zijn effectieve speeltijd (twee keer dertig minuten in plaats van twee keer 45 minuten), de self-pass, intrap in plaats van ingooi, doorlopend wisselen en bij een gelijke eindstand shoot-outs in plaats van penalty’s,” blikt Boele vooruit. “Uiteraard waren er nog meer regels te verzinnen, maar voor een effectieve test is het beter niet teveel in één keer te veranderen. Sowieso moeten spelers en trainers eraan wennen en hoe meer je verandert, hoe lastiger het effect van een wijziging te meten is.“

Vernieuwde Suriprofs
"Dat de wedstrijd wordt gespeeld tegen de Suriprofs is niet geheel toevallig. De Suriprofs en de Jupiler League hebben een gemeenschappelijk verleden. Zes keer speelde de selectie van profvoetballers van Surinaamse afkomst een benefietwedstrijd tegen de kampioen van de Eerste Divisie (NAC Breda 2000, FC Den Bosch 2001 en 2004, FC Zwolle 2002, Heracles Almelo 2005 en FC Volendam 2008). Daarnaast namen de Suriprofs het op tegen een All-Star Team (2003) en een All-Star Talententeam (2006). De Wedstrijd van de Toekomst in Rotterdam betekent de eerste wedstrijd dat de Suriprofs in actie komen sinds Stanley Menzo het voorzitterschap overdroeg aan Jörgen Raymann."

Tiende uitreiking Gouden Stieren
Rondom de ‘Wedstrijd van de Toekomst’ worden de Gouden Stieren uitgereikt aan de Kampioen, de Beste Speler, de Beste Trainer, het Beste Talent en de Topscorer van het seizoen 2017-2018. Een unieke prijs waarbij de toppers met hoge ambitie uit de competitie dit jaar voor de tiende keer op toepasselijke wijze erkend worden. Onder meer Dries Mertens, Keisuke Honda, Quincy Promes en Frenkie de Jong ontvingen eerder een Gouden Stier voordat ze (internationaal) doorbraken.

Kaartverkoop start dinsdag 17 april.