Vitesse won met 7-0 (!) van Sparta dit weekend
Vitesse won met 7-0 (!) van Sparta dit weekend - © Pro Shots

Stand van zaken richting play-offs

15 april 2018
De tickets voor de play-offs in zowel de Eredivisie als Jupiler League staan op het punt echt verdeeld te worden. Wat is nu precies de stand van zaken?

Zoals het er nu naar uitziet, gaan de play-offs om Europa League-voetbal tussen de nummers vijf tot en met acht: op dit moment FC Utrecht, Vitesse, PEC Zwolle en sc Heerenveen.

Dit omdat de finale in de TOTO KNVB Beker gaat tussen de nummer drie en vier van de Eredivisie, Feyenoord en AZ.

Dat zit zo: de nummer drie uit de competitie plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League, de bekerwinnaar voor de derde voorronde.

Normaal gesproken spelen de nummers vier tot en met zeven voor het laatste Europese ticket; de tweede voorronde van de Europa League.

Maar omdat de Alkmaarders en Rotterdammers in de bekerfinale staan, is het zeker dat één van hen zich via die eindstrijd plaatst voor de Europa League.

Daarom schuiven de play-off-plekken op naar de posities vijf tot en met acht. Nummer negen ADO Den Haag doet ook nog mee, die club staat op doelsaldo net achter Heerenveen.

Op het programma voor aanstaande dinsdag, 20.45 uur: sc Heerenveen - ADO Den Haag op FOX Sports 1!

Jupiler Play-Offs
Ook deelname aan de Jupiler Play-Offs ligt, met slechts drie duels te gaan, nog helemaal open.

Nummer zestien Roda JC en nummer zeventien Sparta Rotterdam hebben respectievelijk zes en vier punten voorsprong op hekkensluiter FC Twente.

Nummer vijftien NAC Breda is ook nog niet helemaal veilig, getuige de geringe marge van vier punten voorsprong op Roda.

In de Jupiler League zijn Fortuna Sittard, N.E.C. en FC Dordrecht zeker van een plek in de play-offs, dankzij een gewonnen titel in de eerste drie periodes.

Maar de Limburgers óf Nijmegenaren zullen rechtstreeks promoveren, waardoor één extra plek via de ranglijst te vergeven is.

In de vierde periode staan Fortuna en Jong PSV bovenaan. Dat betekent dat er waarschijnlijk nóg een extra plek via de ranglijst te vergeven is, aangezien de club uit Sittard reeds een periodetitel heeft en beloftenteams zijn uitgesloten voor deelname aan de play-offs.

Kortom: er is nog veel om voor te spelen en de tickets zijn nog niet verdeeld! (FOX Sports)