De finale van de TOTO KNVB Beker tussen AZ en Feyenoord van zondag is er een met een gouden randje. Het is de honderdste eindstrijd in de historie van het bekertoernooi.

De winnaar van de clash in De Kuip ontvangt ter gelegenheid van het jubileum een gouden exemplaar van de traditionele trofee.

De deelnemers aan de KNVB Beker strijden sinds jaar en dag om deze ‘dennenappel’. Waarom de bokaal deze opmerkelijke vorm heeft, blijft echter mogelijk voor altijd een mysterie.

De Zwaluwen
De historie van de huidige beker valt te herleiden tot in de jaren veertig. Na het kwijtraken van de originele ‘Holdert-beker’ bood de Algemene Nederlandse Voetbalvereniging De Zwaluwen de huidige trofee aan als vervanging in 1946.

Op de officiële site van de TOTO KNVB Beker valt te lezen dat het Parool in maart 1946 schreef dat deze beker vijf jaar eerder al was aangekocht. Hij zou tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere keren verplaatst zijn om hem uit handen van de Duitse bezetters te houden. De keuze voor de vorm blijft echter een raadsel.

Eerste winnaar
Na het in het water vallen van het toernooi in de eerste jaren na de oorlog was WVV Wageningen in 1948 de eerste winnaar van de dennenappel. De groen-witte formatie, die het bekertoernooi ook al in 1939 won, versloeg DWS uit Amsterdam na strafschoppen.

De prijs bleef tussen 1951 en 1961 vanwege gebrek aan animo in het evenement maar liefst zeven keer in de kast staan. Vanaf 1961 is het toernooi een jaarlijks terugkerend fenomeen, waardoor de dennenappel dit weekend voor de 64ste keer zal worden uitgereikt.

Holdert-beker
Voordat de huidige trofee zijn opwachting maakte ging de winnaar van de finale naar huis met de Holdert-beker, genoemd naar de vader van het bekertoernooi Hak Holdert.

Het Amsterdamse RAP werd de eerste winnaar van de prijs in 1899. Willem II ging in 1944 de boeken in als laatste club die deze beker veroverde, waarna de bokaal spoorloos raakte. (FOX Sports)

AZ - Feyenoord, zondag om 18.00 uur LIVE op FOX Sports 1, uitgebreide voorbeschouwing vanaf 16.00 uur 

Gerelateerd