Velderman: "Twente moet gewoon Twente blijven"

Verregaande gevolgen voor gedegradeerd FC Twente

30 april 2018
De degradatie van FC Twente heeft verstrekkende gevolgen voor de club: er volgen ontslagen en de begroting moet flink omlaag, met zo'n twintig procent.

Dat liet algemeen directeur Erik Velderman maandag op een persconferentie weten.

Begroting
De Enschedeërs beschikten dit seizoen nog over een begroting van naar schatting dertig miljoen euro. Die gaat flink naar beneden. Velderman: "Ik denk dat je moet denken aan tussen de achttien en twintig miljoen." Er zouden ook 'donkere analyses' zijn waar rekening gehouden wordt met een begroting van vijftien miljoen euro.

Daarmee heeft Twente nog steeds de grootste begroting in de Eerste Divisie: "We willen gewoon terug zijn in de Eredivisie binnen een jaar."

De landskampioen van 2010 rekent op veel steun van ondernemers uit de regio. Twente denkt ook aan aandelen. "We zijn in gesprek met financiers. Maar we moeten ook in gesprek met KNVB over inmenging van financiers. Een breed gedragen aandelenkapitaal is beter dan een overname. Met een uitgangspunt dat het een sterk Twents karakter houdt", zei Velderman, die in de Jupiler League rekent op tussen de 18.000 en 20.000 toeschouwers bij thuiswedstrijden.

 

Belastingdienst
FC Twente moet ook met de belastingdienst nog losse eindjes vastknopen. Binnen nu en twee weken hoopt FC Twente duidelijkheid te krijgen van de Belastingdienst. De club rekent op naheffingen vanwege de zaak rond voetballer Dusan Tadic, die in 2014 van de Enschedese club naar Southampton vertrok.

Bij die transfer zou Twente belasting hebben ontdoken. "Wij hebben nog een aantal dossiers op te lossen. We moeten dat nog met financiers bespreken. Ik denk dat we met de belastingdienst tussen nu en veertien dagen tot een overeenkomst komen."

Sponsoring
Hoofdsponsor Pure Energie blijft in ieder geval aan: "Pure Energie heeft een groot aanbod gedaan en de sponsor staat volledige achter de club." Ook de naamgever van het stadion blijft binnenboord: "Grolsch heeft zich zwaar gecommitteerd aan de club en heeft al een handreiking gedaan."

Over een eventueel vertrek van Velderman en commercieel directeur Jan van Halst is vooralsnog geen sprake. Hun positie wordt de komende periode geëvalueerd. Velderman: "Ik wil knokken tot ik er bij neerval."

De toekomst van trainer Marino Pusic is voorlopig nog onduidelijk: "Hij blijft zeker aan boord, maar als er nieuwe technische man komt, moeten we kijken in welke rol. Maar ik kijk zeer positief tegen hem aan." 

Contractspelers
FC Twente heeft zo'n twintig spelers met een doorlopend contract. Tien van die spelers heeft een degradatieclausule in hun contract opgenomen, waardoor zij in sommige gevallen kunnen vertrekken of in salaris achteruit gaan. Velderman: "Er zijn spelers, die weg kunnen. Maar ik doe geen mededeling over individuele contracten."

Ontslagen
Ook voor de andere medewerkers van de provincieclub heeft de degradatie flinke gevolgen: om te bezuinigen zullen veel ontslagen volgen onder de 178 medewerkers. Velderman kon nog geen aantallen geven: "Maar we moeten inkrimpen."

De kans is groot dat het snijden niet rond het 'voetbalbedrijf' zal gebeuren: "Uit het verleden is gebleken dat wegsnijden uit de scouting of de jeugd geen positieve gevolgen heeft." (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 Ajax 2 6 4
3 PSV 2 6 3
4 Vitesse 2 6 3
5 VVV-Venlo 2 4 2
6 FC Twente 2 4 2
7 Feyenoord 2 4 2
8 Willem II 2 3 2
9 FC Groningen 2 3 -1
10 Heracles Almelo 2 3 -2
11 AZ 1 1 0
12 FC Utrecht 1 1 0
13 PEC Zwolle 2 1 -2
14 FC Emmen 2 0 -3
15 ADO Den Haag 2 0 -3
16 Sparta Rotterdam 2 0 -3
17 Fortuna Sittard 2 0 -4
18 RKC Waalwijk 2 0 -4