Danny Makkelie
Danny Makkelie - © Pro Shots

Makkelie als videoscheidsrechter naar WK

30 april 2018
Danny Makkelie gaat als videoscheidsrechter naar het WK voetbal in Rusland. Hij staat op een lijst van dertien video-arbiters die wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijgegeven.

"Dit is fantastisch nieuws voor mij persoonlijk en ook voor de KNVB", reageert de 35-jarige Makkelie op zijn uitverkiezing. "Dit is een beloning voor alle inspanningen die de KNVB als pionier op dit gebied heeft verricht."

Team Kuipers

Het ligt voor de hand dat Makkelie op het WK gaat samenwerken met scheidsrechter Björn Kuipers en zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Zij kregen vorige maand al te horen dat ze op het WK mogen fluiten. Kuipers liet bij ​De Tafel van Kees al doorschemeren dat hij hoopte dat Makkelie als videoscheidsrechter naar het WK zou gaan.

Makkelie zal echter ook tijdens andere duels worden ingezet. "Ik zal bijna elke dag aan de bak moeten. Behoorlijk pittig, maar alleen maar leuk. Ik ben liever bezig dan dat ik in een hotelkamer moet zitten wachten", stelt Makkelie.

Makkelie is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van video-arbitrage in het topvoetbal. De eerste test van de FIFA met een liveverbinding vond in 2016 plaats bij de vriendschappelijke interland tussen Italië en Frankrijk. Makkelie fungeerde daar als videoscheidsrechter, terwijl Kuipers de arbiter op het veld was. Ook werkte Makkelie als video-arbiter bij het WK voor clubs (2016) en het WK onder 20 (2017).

Liever op het veld

Makkelie had nog liever op het veld gestaan tijdens het WK. "Maar die keuze is nu op Kuipers gevallen en ik zal er alles aan doen om op het EK 2020 van de partij te zijn. In deze rol ben ik alsnog op het WK actief en dat is ontzettend leerzaam en belangrijk. Want laten we eerlijk zijn: video-arbitrage is de toekomst van het voetbal." (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd