Jonathan Schoop en Xander Bogaerts
Jonathan Schoop en Xander Bogaerts - © ANP

MVP-waardige maand april Nederlanders in MLB

1 mei 2018
De trouwe lezers van onze dagelijkse USA Update zal het al opgevallen zijn: de Nederlandse honkballers in de MLB doen het dit seizoen goed. Zo goed zelfs, dat ze gezamenlijk een MVP-waardige maand april hebben gehad.

Op dit moment zijn zeven Nederlandse spelers actief in de MLB: Andrelton Simmons, Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jurickson Profar, Jonathan Schoop, Ozzie Albies en Kenley Jansen.

Zij hebben allemaal Antilliaanse roots en dat is niet verrassend: de sport is gigantisch op de Antillen. Curaçao en Aruba leverden in het verleden ook al respectievelijk grootheden Hensley 'BamBam' Meulens en Andruw Jones.

Hollandse glorie
Nu is het tijd voor een nieuwe lichting. Op Albies na zijn de spelers al enkele jaren actief op het hoogste niveau, maar beginnen zij nu in de kracht van hun leven te komen. En dat levert buiten mooie beelden ook fraaie statistieken op. Voor deze vergelijking laten we Jansen even buiten beschouwing, omdat hij in tegenstelling tot de andere spelers een werper is.

Gezamenlijk hebben Simmons, Bogaerts, Gregorius, Profar, Schoop en Albies dit seizoen 131 wedstrijden achter hun naam staan. Daarin hadden ze een slaggemiddelde van .300, 41 tweehonkslagen, 27 homeruns, en sloegen ze 91 punten binnen.

MVP's?
Opgerekt naar een volledig seizoen van 162 wedstrijden is dat een slaggemiddelde van .300, 51 doubles, 33 homeruns en 113 binnengeslagen punten (RBI's).

Stanton (NL - '17) Altuve (AL - '17) Bryant (NL - '16)
BA .281 .346 .292
2B 32 39 35
HR's 59 24 39
RBI's 132 81 102
Trout (AL - '16) Harper (NL - '15) Donaldson (AL - '15)
BA .315 .330 .297
2B 32 38 41
HR's 29 42 41
RBI's 100 99 123

Kijkend naar de MVP's (National League en American League) van de afgelopen drie jaar is te zien dat de Nederlanders vooral qua tweehonkslagen en binnengeslagen punten hoog scoren. Niemand kwam in de buurt van het aantal doubles van het zestal en alleen Josh Donaldson en Giancarlo Stanton hadden in hun MVP-jaren een hoger aantal RBI's.

Qua slaggemiddelde doen 'onze jongens' het aardig: drie van de laatste zes MVP's deden het beter, de andere drie minder.

Dat compenseert het aantal homeruns. Alleen José Altuve en Mike Trout deden dat minder, maar beide spelers hadden een hoger slaggemiddelde en hadden betere stats in categorieën die hierboven niet vermeld staan (met name gestolen honken).

Close call
Een MVP-jaar zit er in voor het zestal, al is het sterk afhankelijk van de concurrentie. Er zijn namelijk zeker argumenten om de Nederlanders boven Kris Bryant in 2016 te plaatsen. Om echt in aanmerking te komen moet er een schepje bovenop.

Dat doen tot nu toe vooral Gregorius en Albies. Gregorius heeft de meeste homeruns (10) en RBI's (30) in de American League bij New York Yankees. Albies leidt in homeruns (9), honkslagen (34) en gescoorde punten (29) in de National League met Atlanta Braves.

Met een sterke eerste maand op zak is het nu zaak de goede lijn door te trekken. Het seizoen is immers nog lang en de World Series nog ver. (FOX Sports)