Alex Ferguson
Alex Ferguson - © Pro Shots

Alex Ferguson geopereerd na hersenbloeding

5 mei 2018
Sir Alex Ferguson, de voormalig coach van Manchester United van 1986 tot en met 2013, ligt in het ziekenhuis.

Manchester United meldt dat de Schot een hersenbloeding heeft gehad en met spoed is geopereerd.

De operatie zou volgens Manchester United goed zijn verlopen, maar Ferguson zal voorlopig op de intensive care moeten liggen. Volgens Engelse media is zijn toestand 'ernstig'.

De voormalig coach stond vorige week nog op het veld van de club die hij meer dan een kwart eeuw diende. Samen met José Mourinho, de huidige coach van Manchester United, reikte hij een onderscheiding uit aan Arsenal-trainer Arsène Wenger, die na 22 seizoenen zijn afscheid bij de Londense club aankondigde.

Succes
Ferguson (76) is een van succesvolste voetbaltrainers ooit. Hij werd als manager van Manchester United dertien keer kampioen van Engeland, won twee keer de Champions League, vijf keer de FA Cup en daarnaast nog achttien andere prijzen. De Schot stopte in 2013 als manager, maar bleef als ambassadeur en directeur wel betrokken bij de club.

Hij speelde als profvoetballer tussen 1958 en 1974 317 wedstrijden in de Schotse competitie, onder meer voor Glasgow Rangers. Ferguson maakte 170 doelpunten. Ook speelde hij zeven interlands (negen goals) voor zijn geboorteland.

Aberdeen
Na zijn voetbalcarrière werd Ferguson al snel trainer. Van 1978 tot zijn vertrek naar Manchester boekte hij al veel succes met Aberdeen.

Onder zijn leiding won die club drie keer de Schotse titel en vier keer de Schotse beker. Ook veroverde Aberdeen in 1983 de Europa Cup II, voor bekerwinnaars, door Real Madrid in de finale te verslaan.

De Schotse ploeg van Ferguson pakte later in dat jaar ook de Europese Super Cup ten koste van Hamburger SV. (ANP)