Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon - © Pro Shots

Alles behalve oude man neemt afscheid bij Oude Dame

17 mei 2018
Levende legende Gianluigi Buffon (40) keept zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Juventus. De doelman, al sinds 1995 actief op het hoogste niveau, zei donderdag definitief 'addio' in Turijn op een speciaal belegde persconferentie.

Daarmee komt er een einde aan een tijdperk van zeventien seizoenen onder de lat bij ​de ​Oude Dame. ​Buffon pakte dit seizoen zijn negende landstitel met Juventus. 

Parma
Buffon was pas zeventien Italiaanse lentes jong toen hij bij AC Parma zijn profdebuut maakte. Vraag FOX Sports-commentator Mark van Rijswijk maar eens naar het prachtige en legendarische elftal uit de Italiaanse kaasstad, dat in 1999 de UEFA Cup won, ten koste van Olympique Marseille: 3-0.

Onder anderen Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Dino Baggio, Juan Sebastián Verón en Hernán Jorge Crespo verbaasden vriend en vijand in de Serie A en ver daarbuiten.

De koele kikker onder de lat, die vaak de nul hield voor deze sterspelers? Buffon.

Van der Sar
Parma cashte flink toen de goalie in 2001 naar Juventus ging. De Oude Dame betaalde net iets meer dan 40 miljoen euro voor de keeper, die de teleurstellende Edwin van der Sar moest vervangen in Turijn. Door dat bedrag is Buffon nog steeds de duurste doelman aller tijden.

Gianluigi Buffon als jonkie bij Juventus (2002) | Pro Shots

De man met katachtige reflexen en mooie zweefduiken greep vervolgens negen keer de Scudetto, de titel in de Serie A.

Hoewel... Door het beruchte Italiaanse omkoopschandaal verloor Juventus officieel de kampioenschappen van 2005 en 2006. De Oude Dame werd toen zelfs voor straf teruggezet naar de Serie B.

Buffon, die beschuldigd werd van het gokken op gemanipuleerde wedstrijden, bleef de club tot grote vreugde van de eigen fans ondanks de gedwongen degradatie trouw.

Een seizoen later promoveerde Juve alweer, met zes punten voorsprong op nummer twee Napoli, terwijl de club met negen punten in de min aan het seizoen begonnen was. Een van de pijlers onder dat succes? Buffon.

Buffon werd in 2006 wereldkampioen met Italië | Pro Shots

Wereldkampioen
In 2006 beleefde Buffon, dus naast het grote dieptepunt, ook zijn finest moment: hij werd wereldkampioen met Italië.

In de finale tegen Frankrijk wees hij er wilde armgebaren op dat Zinedine Zidane zijn verdediger Marco Materazzi had geveld met de inmiddels fameuze kopstoot. De Franse spelmaker kreeg, uitgerekend in zijn afscheidswedstrijd, rood voor deze doldwaze actie.

Hoewel Buffon niet uitgroeide tot de grote held van de WK-finale - hij stopte geen pingel in de strafschoppenreeks, David Trezeguet faalde als enige door de lat te raken- tilde hij wel de wereldcup omhoog. Later dat seizoen werd hij gekroond tot Europees voetballer van het Jaar.

Afscheid
De manier waarop Buffon elke keer vol passie het volkslied meezong, zijn club en land vertegenwoordigde en nooit van opgeven wist, kroonde hem tot icoon en symbool van Juventus en het hele Italiaanse voetbal.

Dus toen de doelman dit seizoen zijn afzwaaien aankondigde, buitelden kenners en liefhebbers over elkaar heen om superlatieven over Buffon uit te strooien.

"Hoe ik me mijn laatste wedstrijd ooit voorstel? Misschien neem ik afscheid zoals Zidane, door iemand een kopstoot te geven op het veld", grapte hij in maart 2017.

De cirkel is wat dat betreft al een soort van rond voor Buffon. In de halve finale van de Champions League dit seizoen werd de keeper met rood van het veld gestuurd, nadat zijn Juve een geweldige comeback door de neus geboord zag worden. De trainer van Real, die hem na afloop mocht troosten zoals andersom het geval was in 2006? Zidane.

Geen Oude Man
Dat Buffon nog steeds uit het juiste Italiaanse hardhout is gesneden en alles behalve een oude man is, bleek wel vlak na de finale.

De karaktervolle keeper was nog steeds woedend over de arbitrage, maar toonde zich sportief toen Cristiano Ronaldo - de man die de beslissende penalty maakte - tegenkwam.

Buffon kende tot nu toe een lange en roerige carrière, waarin één ding centraal stond: winnen. Hij deed dat met prijzen en de harten van veel voetballiefhebbers. Zaterdag keept de levende legende dus zijn allerlaatste wedstrijd voor Juventus. En dan?

"Vijftien dagen geleden dacht ik nog definitief te stoppen met voetballen. Maar ik heb aanbiedingen gekregen, zowel op als buiten het veld, waar ik over na ga denken", aldus Buffon. "Er komen hele emotionele dagen aan. Daarna ga ik nadenken over mijn toekomst." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Juventus 38 83 33
2 Internazionale 38 82 45
3 Atalanta 38 78 50
4 Lazio Roma 38 78 37
5 Roma 38 70 26
6 Milan 38 66 17
7 Napoli 38 62 11
8 Sassuolo 38 51 6
9 Verona 38 49 -4
10 Fiorentina 38 49 3
11 Parma 38 49 -1
12 Bologna 38 47 -13
13 Udinese 38 45 -14
14 Cagliari 38 45 -4
15 Sampdoria 38 42 -17
16 Torino 38 40 -22
17 Genoa 38 39 -26
18 Lecce 38 35 -33
19 Brescia 38 25 -44
20 SPAL 38 20 -50