Samenvatting CD Aves - Sporting Portugal

Aangeslagen Dost verliest bekerfinale

20 mei 2018
Bas Dost heeft met Sporting Portugal de Portugese bekerfinale verloren.

Na een dramatische week, waarin de voetballers van Sporting op hun eigen trainingscomplex werden aangevallen door hooligans, moest de aangeslagen ploeg uit Lissabon met 2-1 buigen voor CD Aves.

Alexandre Guedes bezorgde de nummer dertien van de Portugese competitie de eerste hoofdprijs in de clubhistorie.

De finale van het toernooi om de Taça de Portugal, het belangrijkste bekertoernooi in het land, stond onder hoogspanning vanwege de gewelddadige aanval dinsdag op het trainingscomplex van Sporting.

Trainer Jorge Jesus en diverse spelers, onder wie Dost, liepen daarbij rake klappen op.

Bandage
De Nederlandse spits speelde zondag in het Estádio Nacional van Oeiras, een voorstad van Lissabon, met een grote pleister en na rust ook een groene bandage om zijn hoofd.

De topschutter van Sporting had verwondingen opgelopen toen hij was geslagen met een riem. Dost twijfelde of hij de finale wel zou spelen, maar besloot toch mee te doen omdat hij zijn ploeggenoten niet in de steek wilde laten.

De gestopte international van Oranje haalde ook kracht uit de vele steunbetuigingen van de Sporting-fans.

Gelson Martins verzuimde de ploeg uit Lissabon in de veertiende minuut op voorsprong te brengen. Even later was het aan de andere kant wel raak. Guedes, opgeleid bij Sporting, kopte een scherpe voorzet knap binnen (0-1).

Enorme kans Dost
De 24-jarige aanvaller verdubbelde twintig minuten voor tijd de voorsprong van Aves. Na knullig balverlies van Martins kapte Guedes verdediger Sebastián Coates uit en schoot hij de bal onder doelman Rui Patricio door. Het leidde in het vak met de aanhangers van Sporting tot woede en de nodige vechtpartijen.

Dost miste enkele minuten later een open kans op de 1-2. De spits had de bal na een redding van de 42-jarige doelman Quim voor het intikken, maar raakte de lat.

Fredy Montero zorgde met de aansluitingstreffer toch nog voor een spannende slotfase, maar in de zeven minuten blessuretijd wist Sporting niet meer langszij te komen. Diverse spelers stapten huilend van het veld. (FOX Sports/ANP)