Houston Texas-spelers knielen
Houston Texas-spelers knielen - © ANP

Straf voor knielen bij volkslied in NFL

23 mei 2018
American footballers die weigeren te gaan staan bij het Amerikaanse volkslied, komen daar voortaan niet meer mee weg.

Topbestuurder Roger Goodell van de National Football League (NFL) liet woensdag weten dat de betreffende clubs van die spelers voortaan een geldboete krijgen. Goodell vermeldde niet hoe hoog die boete is.

Afgelopen seizoen kwam het geregeld voor dat sporters uit de NFL, maar ook uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, knielden als voor aanvang van een wedstrijd het Amerikaanse volkslied klonk. Daarmee protesteerden zij tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen.

Donald Trump vindt dat respectloos. De Amerikaanse president schold de American footballers die knielden in een tweet uit en riep Amerikanen op niet meer naar de wedstrijden te gaan van de NFL.

Kleedkamer
American footballers kunnen er vanaf komend seizoen wel voor kiezen om tijdens het spelen van het volkslied in de kleedkamer te blijven zitten en pas daarna naar buiten te gaan. Nu is het nog zo dat iedereen verplicht is op het veld te staan als het The Star-Spangled Banner klinkt.

De spelersvakbond reageerde woensdag verbaasd op de beleidswijziging en zegt helemaal niet geraadpleegd te zijn. Een woordvoerder zegt de veranderingen te zullen doornemen en waarschuwde alvast dat de vakbond niet zomaar akkoord gaat. (ANP)