Colin Kaepernick (nummer 7) was de eerste NFL-speler die knielde bij het volkslied
Colin Kaepernick (nummer 7) was de eerste NFL-speler die knielde bij het volkslied - © ANP

Trump: "NFL-spelers die knielen zouden niet in dit land moeten zijn"

24 mei 2018
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de beslissing van de NFL om teams boetes te geven als spelers knielen tijdens het volkslied. Bij het ochtendprogramma 'FOX & friends' lichtte Trump het besluit toe.

Topbestuurder Roger Goodell van de National Football League (NFL) liet woensdag weten dat de betreffende clubs van die spelers voortaan een geldboete krijgen. Door het knielen bij het volkslied protesteerden zij tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. 

Spelers kunnen er vanaf komend seizoen wel voor kiezen om tijdens het spelen van het volkslied in de kleedkamer te blijven zitten en pas daarna naar buiten te gaan. Nu is het nog zo dat iedereen verplicht is op het veld te staan als The Star-Spangled Banner klinkt. 

"Ik denk niet dat mensen in de kleedkamer moeten blijven, maar je moet trots staan voor het volkslied. Anders moet je niet spelen, moet je er niet zijn. Je zou niet in dit land moeten zijn. Je moet trots staan voor het volkslied. De NFL-eigenaren hebben het juiste gedaan."

Het is een opvallende uitspraak, omdat het gros van de NFL-spelers Amerikaans is en dus niet het land uitgezet kan worden.

Boete betalen
Ondanks dat de teams unaniem met het besluit ingestemd hebben, zijn er andere geluiden te horen binnen de NFL. Zo heeft de voorzitter van New York Jets aangekondigd achter de vrijheid van meningsuiting van zijn spelers te staan en eventuele boetes door de club te laten betalen.

(FOX Sports)