Liverpool-keeper Jerzy Dudek met de cup met de grote oren in 2005
Liverpool-keeper Jerzy Dudek met de cup met de grote oren in 2005 - © ANP

Champions League-finale 2020 in Istanbul

24 mei 2018
Istanbul huisvest over twee jaar de finale van de Champions League. Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA wees de eindstrijd van 2020 toe aan het Atatürk Olympisch Stadion, dat in 2005 ook al diende als decor van de finale van de Champions League.

AC Milan stond toen halverwege met 3-0 voor tegen Liverpool, maar de Engelse club wist zich in het eerste kwartier na rust terug te knokken tot 3-3 en zegevierde uiteindelijk via strafschoppen.

Istanbul kreeg de voorkeur boven het Estádio da Luz in Lissabon, de thuishaven van Benfica. Daar pakte Real Madrid in 2014 de eindzege in het belangrijkste Europese bekertoernooi door stadgenoot Atlético met 4-1 te verslaan. De finale van volgend seizoen is in Wanda Metropolitano, het nieuwe stadion van Atlético Madrid.

De eindstrijd van de Europa League is in 2020 in de Poolse stad Gdansk. De winnaars van de twee Europese toernooien treffen elkaar in Porto voor de strijd om de Europese Supercup.

De finale van de Champions League voor vrouwen is in 2020 in de Austria Arena van Wenen.

Donderdag spelen de vrouwen hun finale nog in Kiev, waar zaterdag ook de mannen (Liverpool-Real Madrid) om de titel strijden. Bij de vrouwen gaat het tussen VfL Wolfsburg en Olympique Lyon met Shanice van de Sanden. Volgend jaar zijn beide finales al niet meer in dezelfde stad als de vrouwen hun eindstrijd afwerken in Boedapest. (ANP)