"Kiki kan van iedereen winnen, Haase kan stunten"

Kiki Bertens een-na-beste op gravel

24 mei 2018
Een mooi vooruitzicht richting Roland Garros: Kiki Bertens moet alleen Simona Halep voor zich dulden als het gaat om de wereldranglijst op gravel.

De Nederlandse staat tweede, mede dankzij haar toernooiwinst in Charleston en de finaleplek die zij in Madrid behaalde. Ook de titels in 2016 en 2017 op het toernooi van Neurenberg en de halvefinaleplaats op Roland Garros in 2016 helpen haar een handje. Op de 'echte' ranglijst staat Bertens iets lager: achttiende.

Toch moet Bertens op de 'Clay court index' van de WTA de Roemeense mondiale nummer één op gepaste afstand voor zich dulden. Wereldspelers als Serena Williams en Garbiñe Muguruza laat Bertens echter wel achter zich. De winnares van Roland Garros van vorig jaar, Jelena Ostapenko, staat vierde op de lijst.

 

Bertens doet het dit jaar uitstekend op gravel: met een 11-3 record moet ze alleen Petra Kvitova voor zich dulden. Kvitova, die Bertens in de finale van het WTA-toernooi van Madrid versloeg, schreef een week eerder ook het toernooi van Praag op haar naam.

Clay court index
De index is opgebouwd volgens de volgende formule:

100% van de punten op gravel in 2018
100% van de punten op gravel in 2017
75% van de punten op gravel in 2016
50% van de punten op gravel in 2015

(FOX Sports)