"Familie Nouri wil graag dat er verantwoordelijkheid wordt genomen"

Familie Nouri wil flinke schadevergoeding

4 juni 2018
De familie van Abdelhak Nouri wil een fikse schadevergoeding krijgen van Ajax.

De familie houdt de Amsterdamse voetbalclub verantwoordelijk voor de ernstige en blijvende hersenschade die de 21-jarige middenvelder vorig jaar heeft opgelopen toen hij vorig jaar tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk werd getroffen door hartfalen.

Inzet van de aangespannen arbitragezaak bij de KNVB is niet alleen om Ajax aansprakelijk te stellen, maar ook om geld te krijgen voor medische zorg en gemiste arbeidsinkomsten.

Substantiële schade
"Abdelhak zal nooit meer gewoon kunnen wonen en blijft altijd afhankelijk van zorg en therapie. Hij kan ook nooit meer werken", zegt letselschadeadvocaat John Beer, die namens de familie een arbitragezaak heeft aangespannen tegen Ajax.

"Een schadevergoeding is terugkrijgen wat je door fouten van anderen verloren hebt. Het gaat hier om substantiële schade. En dan praten we niet alleen over tonnen."

De advocaat van de familie diende maandagochtend een verzoek voor een arbitragezaak in bij de KNVB. "We waren net zo lief naar de burgerrechter gegaan, maar in het contract staat een duidelijke arbitrageclausule. Alle geschillen op grond van het arbeidscontract moeten aan de arbitragecommissie worden voorgelegd en het gaat hier om een zorgplicht van de werkgever."

Ajax
Ajax ziet geen reden waarom de club aansprakelijk zou zijn voor het leed bij Nouri. Ajax heeft alle beschikbare informatie rond het tragische incident met de middenvelder voorgelegd aan externe medische en juridische adviseurs.

Die zijn enkele maanden geleden al tot de conclusie gekomen dat, op grond van deze informatie, geen reden is om aan te nemen dat Ajax aansprakelijk is.

"Ajax hecht er waarde aan te benadrukken vanzelfsprekend volle verantwoordelijkheid te zullen nemen, in geval vast mocht komen te staan dat de club aansprakelijk is", meldden de Amsterdammers in een verklaring.

AED
Nouri zakte in juli vorig jaar tijdens de oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen ineens in elkaar. Op basis van de tv-beelden concluderen de advocaten en medisch specialisten die de familie heeft ingeschakeld dat de medisch zorg daarna onvoldoende was. "De AED stond binnen een minuut naast Abdelhak op het veld", aldus Beer. "Dat die niet werd gebruikt, is ongelooflijk."

Arbitragecommissie
De arbitragecommissie van de KNVB behandelt in principe binnen drie maanden de zaak die de familie van Nouri heeft aangespannen tegen Ajax. Een woordvoerder van de bond liet weten dat de advocaat van de familie Nouri maandagochtend een verzoekschrift heeft ingediend. "Het is nu aan Ajax om met een verweerschrift te komen."

De arbitragecommissie is een onafhankelijk orgaan van de KNVB dat in wisselende samenstellingen opereert, afhankelijk van waar de zaak om gaat. Het panel bestaat uit drie personen, van wie één afgestudeerd jurist.

"De komende weken wordt gekeken naar een datum voor de zaak", meldde de bond. Volgens de KNVB zal dat binnen nu en drie maanden zijn. Normaal gesproken is de zaak openbaar, maar op verzoek van Ajax of de familie kan die ook achter gesloten deuren plaatsvinden. (ANP/FOX Sports)