"De bedreigingen hebben ons doen besluiten niet af te reizen naar Israel"

Topoverleg redt duel Israël-Argentinië niet

6 juni 2018
De beladen oefeninterland tussen Israël en Argentinië in Jeruzalem gaat definitief niet door.

Zelfs de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het niet gelukt de Argentijnse president Mauricio Macri op andere gedachten te brengen. Die mededeling kwam woensdag uit Tel Aviv van sportminister Miri Regev.

Israël heeft van alles geprobeerd het voetbalduel komende zaterdag te laten doorgaan, maar Argentinië hield voet bij stuk na de agressieve protesten en provocaties van de Palestijnen tegen het duel.

Shirts verbranden
De voorzitter van de Palestijnse bond riep Arabische en islamitische voetbalfans op om shirts en foto's van de Argentijnse superster Lionel Messi te verbranden als de wedstrijd zou doorgaan.

Dat gebeurde al op heel wat plekken en zorgde ervoor dat de Argentijnen geen zin meer hadden om naar Jeruzalem te gaan.

De Israëlische overheid baalde ervan. "Heel jammer dat de Argentijnen zijn bezweken onder de druk van de Israël-haters, van wie het enige doel het is om Israël te vernietigen'', schreef minister Avigdor Lieberman van Defensie op Twitter.

De Palestijnse bond ontving het bericht over de afzegging van Argentinië met gejuich. "De sport heeft getriomfeerd. Israël heeft hiermee de rode kaart gekregen'', zei de bondsvoorzitter.

Barcelona
De Argentijnse voetbalploeg bereidt zich momenteel op het complex van FC Barcelona in Spanje voor op het WK. Bondscoach Jorge Sampaoli is naar verluidt druk op zoek naar een vervangende oefentegenstander.

De voorzitter van de Argentijnse voetbalbond, Claudio Tapia, legde op een persconferentie uit waarom zijn land niet tegen Israël speelt (boven). (FOX Sports/ANP)