Aanvangstijdstip op zondag naar 12.15 uur vanwege introductie VAR
Aanvangstijdstip op zondag naar 12.15 uur vanwege introductie VAR - © Pro Shots

Aanvangstijdstip op zondag naar 12.15 uur vanwege introductie VAR

12 juni 2018
Tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 19 maart 2018 hebben de clubs unaniem besloten dat met ingang van seizoen 2018/19 de Video Assistant Referee (VAR) wordt ingezet tijdens alle wedstrijden op het hoogste niveau van het Nederlandse betaalde voetbal: Eredivisie (inclusief play-off), Johan Cruijff Schaal, TOTO KNVB Beker.

De clubs, KNVB en Eredivisie streven hiermee naar een eerlijker verloop van deze competities en ondersteuning van de arbitrage. Tevens vindt iedereen meer transparantie met betrekking tot bepalende arbitrale beslissingen belangrijk om de Eredivisie aantrekkelijk te houden voor de fans.

De afgelopen periode is er door alle betrokkenen hard gewerkt aan de verdere uitwerking, zoals het opleiden van scheidsrechters en het faciliteren van de benodigde techniek. Daaruit is ook gebleken dat als gevolg van de invoering van de VAR de wedstrijd in zijn geheel langer duurt, met als gevolg een verhoogd risico dat een 12.30 uur wedstrijd niet is geëindigd voordat de 14.30 uur wedstrijd aanvangt. Om dit risico uit te bannen is na overleg tussen de Eredivisie, de clubs, KNVB en FOX Sports besloten om vanaf seizoen 2018/19 de eerste zondagse wedstrijden in de Eredivisie af te trappen om 12.15 uur.