Julen Lopetegui
Julen Lopetegui - © Pro Shots

Spanje ontslaat bondscoach Lopetegui dag voor WK

13 juni 2018
De bekendmaking van zijn overgang naar Real Madrid na het WK is Julen Lopetegui duur komen te staan. Een dag later is de bondscoach van Spanje uit zijn huidige functie ontheven.

"De onderhandelingen hebben plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten", zei bondsvoorzitter Luis Rubiales op een persconferentie in het basiskamp van de Spanjaarden in Krasnodar. 

"Pas 5 minuten voor het persbericht van Real Madrid kwam, zijn wij ingelicht", vervolgde de preses. "Dat is niet zoals het hoort. Ik voel me niet verraden door Julen, ik bewonder en respecteer hem en zie hem als een toptrainer. Het was dan ook erg moeilijk om deze beslissing te nemen."

De beslissing van de Spaanse bond komt een dag voor de start van het WK. Rusland en Saoedi-Arabië openen donderdagmiddag de mondiale eindstrijd, Spanje speelt vrijdag haar eerste wedstrijd tegen Europees kampioen Portugal.

IJzersterke kwalificatie
De voormalige doelman van onder meer Real Madrid én FC Barcelona volgde na het EK van 2016 Vicente Del Bosque op bij de nationale ploeg. Onder leiding van Lopetegui bleef Spanje ongeslagen in de kwalificatie voor het WK in Rusland en haalde het uit tien wedstrijden liefst 28 punten.

Na de ijzersterke kwalificatiereeks - nog slechts twee maanden geleden - verlengde Lopetegui zijn contract bij de Spaanse bond tot na het EK van 2020. De bond ontvangt nu een vergoeding van twee miljoen euro en kan op zoek naar een vervanger.

Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid ziet in Lopetegui een geschikte opvolger van Zinedine Zidane, die na 2,5 jaar met daarin drie eindzeges in de Champions League besloot te vertrekken. (FOX Sports/ANP)