Team Brunel
Team Brunel - © FOXSports.NL

Team Brunel winnaar in Zweden

15 juni 2018
Team Brunel heeft de tiende etappe in de Volvo Ocean Race (VOR) gewonnen.

De zeilploeg van schipper Bouwe Bekking kwam donderdagavond als eerste aan in de Zweedse finishplaats Gothenburg. De vloot van zeven boten was afgelopen zondag in Cardiff van start gegaan voor een tocht over 1300 zeemijl (ruim 2400 kilometer). In de loop van donderdag wist Brunel op pure snelheid de leidende positie over te nemen van Mapfre.

"We hebben het als team fantastisch gedaan'', liet Bekking vanaf zijn jacht opgetogen weten. "Dit is een resultaat waarvan we niet hadden durven dromen. De druk was hoog in de slotfase, maar we hebben de boot aan de gang kunnen houden zonder gekke dingen te doen. We hielden het hoofd koel.''

De Spaanse boot Mapfre kwam als tweede over de finishlijn. De achterstand op Team Brunel was minder dat 2 minuten. Door dit resultaat beginnen beide teams met 65 punten als koplopers aan de laatste etappe. Team AkzoNobel van de Nederlandse schipper Simeon Tienpont kwam als derde in Gothenburg binnen, circa 19 minuten later dan Brunel.

Het Dongfeng Race Team, met Carolijn Brouwer aan boord, begon als klassementsleider aan de tiende etappe. De Chinese boot eindigde als vierde in Zweden. Dat betekent dat ook Dongfeng, met 64 punten en nog een bonuspunt te goed, met officieus hetzelfde aantal punten als Brunel en Mapfre aan de laatste opdracht begint.

De elfde en laatste etappe richting Den Haag start op 21 juni in Gothenburg. Het is de kortste etappe (700 zeemijl) van deze zeilrace om de wereld, met de eindzege in de VOR op het spel. (FOX Sports/ANP)