Mapfré
Mapfré - © Pro Shots

Mapfre wint klassement havenraces

17 juni 2018
Het Spaanse zeiljacht Mapfre heeft zich verzekerd van de eerste plaats in het klassement van de havenraces in de Volvo Ocean Race.

Een derde plaats in Göteborg volstond voor Mapfre om de eerste plek veilig te stellen.

De winst op het water voor de Zweedse stad ging naar Vestas 11th Hour Racing, de Nederlandse boot AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont eindigde als tweede.

Team Brunel viel na een goede start terug naar de zesde plaats. De equipe van schipper Bouwe Bekking bleek de verkeerde zeilen te hebben gekozen en kon het tempo van de andere boten niet bijhouden in het tweede deel van de race.

Brunel werd in het klassement van de havenraces gepasseerd door AkzoNobel. Op 30 juni staat nog één zogeheten inportrace op het programma, maar ongeacht de uitslag daarvan eindigt Mapfre bovenaan.

Den Haag finalestad
De havenraces in de zeiltocht om de wereld tellen niet mee voor het algemeen klassement. Alleen bij een gelijke eindstand na de laatste etappe is de klassering in het klassement van de zogeheten inportraces van belang.

Met alleen de slotetappe van Göteborg naar Den Haag voor de boeg, is de strijd om de eindzege ongemeen spannend.

Brunel, Mapfre en Dongfeng staan allemaal op 65 punten. De boot die van deze drie als eerste aankomt in Den Haag wint de Volvo Ocean Race. (ANP)