Voor de Zwitserse internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri dreigt een straf vanwege de manier waarop ze vrijdag hun doelpunten vierden in de gewonnen WK-wedstrijd tegen Servië (1-2).

Albanië
De tuchtcommissie van de FIFA heeft een zaak aangespannen tegen de twee spelers. Xhaka en Shaqiri deden met hun handen een vogel na, een verwijzing naar de dubbele adelaar in de vlag van Albanië.

Beide Zwitserse internationals hebben Kosovaars-Albanese roots. De verhoudingen tussen enerzijds Albanië en Kosovo en anderzijds Servië zijn nog altijd uiterst gevoelig.

Servische fans
De fans van Servië floten in Kaliningrad Xhaka en Shaqiri constant uit. De gebaartjes van de doelpuntenmakers hadden een duidelijke politieke lading, iets wat de FIFA niet toestaat.

Voor de Servische voetbalbond dreigt ook een straf vanwege het gedrag van de fans op de tribune. Zo waren spandoeken met "politieke en aanstootgevende boodschappen" te zien, meldde de FIFA.

Servische bondscoach onder de loep
De tuchtcommissie heeft daarnaast een vooronderzoek ingesteld naar uitlatingen van de Servische bondscoach Mladen Krstajic. Hij was woest op de Duitse scheidsrechter Felix Brych, die weigerde een strafschop te geven toen Aleksandar Mitrovic door twee verdedigers van Zwitserland onderuit werd getrokken.

"We zijn bestolen", brieste Krstajic tegen Servische journalisten. "Ik zou hem geen gele of rode kaart geven, maar naar Den Haag sturen. Hij zou daar hetzelfde proces moet krijgen als ze ons hebben gegeven."

De bondscoach doelde daarmee op het inmiddels gesloten Joegoslavië-Tribunaal, waar onder anderen heel wat Servische oorlogsmisdadigers zijn berecht. (FOX Sports/ANP)