Brouwer: “Het was een emotionele achtbaan”

Brouwer wint als eerste Nederlandse vrouw Volvo Ocean Race

24 juni 2018
Carolijn Brouwer heeft als eerste Nederlandse vrouw de zeilrace om de wereld gewonnen. De 44-jarige zeilster uit Scheveningen ging met haar Chinese team Dongfeng in Den Haag als eerste over de finishlijn van de elfde en laatste etappe.

Daarmee verzekerde de boot van de Franse schipper Charles Caudrelier zich van de eindzege in de dertiende editie van de Volvo Ocean Race, die vorig jaar oktober in Alicante begon. 

Caudrelier won in 2012 de titel voor de eerste keer. Met Brouwer schreven ook Marie Riou (Frankrijk) en Justine Mettraux (Zwitserland) geschiedenis, al zeilden deze twee in tegenstelling tot hun Nederlandse teamgenoot niet in alle etappes mee.

Het Nederlandse Team Brunel had ook kans op de eindzege, maar stelde in de laatste etappe - die donderdag in Göteborg startte - teleur en kwam als vierde binnen in Den Haag.

Brouwer
De legendarische zeezeiler Conny van Rietschoten won met zijn bemanning de zeilrace om de wereld in 1978 en in 1982. In 2006 won namens Nederland weliswaar ABN Amro I, maar op dat jacht zaten toen geen Nederlanders aan boord.

Brouwer deed voor de derde keer mee aan de zeilrace om de wereld. De in Leiden geboren zeilster maakte ruim twintig jaar geleden al furore in de Europe-klasse. Ze werd in dit bootje onder meer twee keer wereldkampioen (1996 en 1998). Daarna nam Brouwer drie keer zonder eremetaal deel aan de Olympische Spelen. In 2001 debuteerde ze in de zeilrace om de wereld (zevende). In 2014 ging Brouwer opnieuw van start in de mondiale uithoudingsproef voor mens en materiaal (zesde).

Met Dongfeng zette Brouwer van alle zeven boten de meest constante reeks neer in de tocht over ruim 80.000 kilometer. Het Chinese jacht ging uitgerekend in Den Haag voor de eerste keer winnend over de finish en die primeur was meteen goed voor de ultieme triomf. (FOX Sports/ANP)