Colombia is groepswinnaar geworden in poule H na een 0-1 zege op Senegal, dat slachtoffer werd van een gelekaartenregel. Japan profiteerde daar juist van, ondanks een nederlaag tegen Polen: 0-1.

Colombia had in de zeventiende minuut geluk dat de VAR weer redding bracht. Davinson Sánchez zette een gewaagde tackle in op Sadio Mané en de aanvaller van Liverpool ging in het strafschopgebied naar de grond. 

De Senegalees werd inderdaad ten val gebracht, maar Sánchez beroerde toch echt eerst de bal. Na het raadplegen van de videobeelden draaide de Servische arbiter Milorad Mazic zijn beslissing terug en haalde de ex-verdediger van Ajax opgelucht adem: geen penalty.

Mina
Een kwartier later volgde alsnog een domper voor de Colombianen. Spelmaker James Rodríguez moest zich geblesseerd laten wisselen.

Als het, zoals gesuggereerd werd, een spierblessure betreft, kan het wel eens einde toernooi zijn voor de speler van Bayern München.

In de tweede helft viel de goal voor Colombia, toen Yerry Mina een corner binnenkopte.

Geel
Toen ontstond de vreemde situatie waarin Japan en de Zuid-Amerikanen door waren en Senegal niet, omdat de Afrikanen twee gele kaarten (!) meer hadden gepakt dan het land van de rijzende zon.

De Aziaten waren daarvan op de hoogte en speelden de laatste twintig minuten de bal alleen maar achterin rond, ze vertoonden geen enkele intentie meer om te voetballen, in de hoop dat Senegal niet meer zou scoren.

Dat gebeurde ook niet, waardoor Colombia en Japan in de achtste finales tegenover België of Engeland staan. (FOX Sports)