België is groepswinnaar geworden in poule G na een 0-1 zege op Engeland. Maar of dat ook echt de bedoeling was, gezien de gevolgen voor de volgende rondes?

Vooraf was namelijk bekend dat de nummer één in de groep aan de lastige kant van het speelschema terecht zou komen. Met potentiële tegenstanders als Frankrijk en Brazilië verderop in het toernooi én meer reisuren voor de boeg.

Er werd dan ook hevig gespeculeerd over een 'gezochte' nederlaag door een van de twee teams, of zelfs het bewust incasseren van een gele of rode kaart.

Want door het eerdere voorval met Japan op donderdag weten we inmiddels dat een prent meer of minder een groot verschil kan maken.

Januzaj
Voor de aftrap besefte België bijvoorbeeld al dat het bij een gelijke stand meer gele kaarten moest pakken dan Engeland, om tweede te blijven en tot de halve finale op papier makkelijkere tegenstanders te kunnen treffen.

Maar dat hele scenario kon de prullenbak in, toen Adnan Januzaj in de tweede helft verwoestend uithaalde: 0-1.

De wisselspeler van de Rode Duivels - bondscoach Roberto Martínez verscheen met negen verse voetballers aan de aftrap, Engeland met acht - vierde zijn goal uitbundig en werd ook flink gefeliciteerd, dus België bleek prima met de eerste plaats te kunnen leven.

Colombia/Japan
Engeland zette nooit echt aan voor de gelijkmaker en werd dus tweede. Dat betekent dat de Three Lions op dinsdag tegen Colombia moeten en vervolgens Zweden of Zwitserland kunnen treffen in de kwartfinales.

België treedt maandag aan tegen Japan. Daarna wacht eventueel Brazilië of Mexico. (FOX Sports)