FC Twente kan rekenen op financiële steun
FC Twente kan rekenen op financiële steun - © Pro Shots

Investeerders steunen FC Twente met acht miljoen

29 juni 2018
Het noodlijdende FC Twente kan rekenen op de financiële steun van een groep investeerders.

Volgens de gedegradeerde club uit Enschede hebben deze geldschieters getekend voor in totaal een bedrag van acht miljoen euro.

Wel is er één belangrijke voorwaarde: de investeerders willen dat de gemeente een extra garantstelling van zeven miljoen euro afgeeft.

"Ik snap dat dit moeilijk ligt", zegt directeur Erik Velderman tegen TC Tubantia. "Maar, twee jaar geleden is bij het aangaan van het herfinancieringsplan met de gemeente afgesproken dat die zou helpen bij het zoeken naar een oplossing als we in liquiditeitsproblemen zouden komen door dossiers uit het verleden. En deze problemen zijn uit het verleden."

'Er is een grens'
Velderman doelt daarmee op het belastingdossier – de club moet 4,4 miljoen nabetalen – en een rekening van 6,3 miljoen, die de zaakwaarnemer van oud-speler Jesús Corona nog naar Enschede gaat versturen. Het internationaal sporttribunaal CAS bepaalde onlangs dat deze agent, de Argentijn Mathias Bunge, daar recht op heeft.

Desondanks volgt een boeiende tweede ronde met de gemeente, want Enschede is niet bij machte aan alle wensen van FC Twente te voldoen, zegt wethouder Eelco Eerenberg tegen TC Tubantia.

"FC Twente overvraagt. We trekken dit als gemeente niet. Er is een grens." Volgens Eerenberg kan de gemeente hooguit de toezegging doen dat de club drie jaar lang geen rente en aflossing hoeft te betalen: 6,3 miljoen euro in totaal.

Daarmee wordt dus niet voldaan aan de eis van de investeerders die willen dat de gemeente een garantstelling van zeven miljoen afgeeft, boven de garantstelling van 8,4 miljoen die er al is en een lening van zeventien miljoen aan Twente. De Telegraaf en TC Tubantia schreven al dat faillissement nadert voor de Tukkers als de deal met de sponsors niet doorgaat.

'Dit is het begin'
Velderman is toch optimistisch. "De acht miljoen die is toegezegd en waarvoor deels al is getekend, is nog maar het begin. Dit hebben we in een heel korte tijd voor elkaar gebokst. We hebben gezegd dat we voor veertien miljoen gaan en daar geloof ik echt in." (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 NAC Breda 2 6 6
2 FC Eindhoven 2 6 5
3 De Graafschap 2 6 5
4 FC Volendam 2 4 4
5 Almere City FC 2 4 1
6 Telstar 2 4 1
7 Excelsior 1 3 2
8 TOP Oss 1 3 1
9 SC Cambuur Leeuwarden 2 3 3
10 Go Ahead Eagles 2 3 -4
11 Jong AZ 1 1 0
12 Jong PSV 2 1 -1
13 FC Den Bosch 2 1 -1
14 Helmond Sport 2 1 -4
15 Roda JC Kerkrade 2 1 -4
16 Jong Ajax 1 0 -1
17 N.E.C. 1 0 -1
18 Jong FC Utrecht 1 0 -2
19 MVV Maastricht 2 0 -4
20 FC Dordrecht 2 0 -6