Rusland heeft ten koste van Spanje de kwartfinale van het WK bereikt. De Spanjaarden moesten na penalty's hun meerdere erkennen in het gastland: 3-4.

De stand was zowel na 90 als na 120 minuten 1-1 en dus moesten penalty's bepalen wie zich kwartfinalist mocht gaan noemen. De Russen namen de strafschoppen beter.

​Geen Iniesta
Spanje, dat zonder Andrés Iniesta aan de aftrap verscheen, oogde flets maar kwam na twaalf minuten via een eigen doelpunt van Sergei Ignashevich wel op voorsprong.

De vroege achterstand betekende dat de Russen het strijdplan al gauw overboord konden gooien. Lang was het gastland niet bij machte om door de sterke Spaanse defensie te breken, maar Gerard Piqué hielp de Russen in het zadel. De verdediger liet bij een kopduel lang zijn arm in de lucht hangen, waarna hij de bal ertegenaan kreeg en arbiter Björn Kuipers verplichtte naar de stip te wijzen. 

Het buitenkansje werd benut door Artjom Dzyuba, die zijn derde treffer van het toernooi maakte.

​Tweede helft
​Het tweede bedrijf werd er een om snel te vergeten. Ondanks het inbrengen van Iniesta waren kansen schaars en er werd dan ook niet gescoord. Een 1-1 eindstand betekende dat de eerste verlenging van dit WK een feit was. 

​In de verlenging kwam de wedstrijd wat meer tot leven. Het spannendste moment vond plaats in minuut 115, toen meerdere Spanjaarden binnen het Russische strafschopgebied naar de grond gingen. Kuipers wuifde het echter weg en ook VAR Danny Makkelie gaf geen gehoor aan de Spaanse gebeden.

​Penaltyserie
​Zo maakten beide landen zich dus op voor de ultieme apotheose: een strafschoppenserie. Daarin werd Iago Aspas de schlemiel: zijn inzet werd gekeerd door Igor Akinfeev en werd Spanje fataal. Eerder miste Koke ook al zijn inzet. (FOX Sports)