België is door naar de kwartfinales van het WK in Rusland, maar daar zag het na 68 minuten niet naar uit. Toen keken de Rode Duivels tegen een 0-2 achterstand tegen Japan aan.

België kreeg in de eerste helft kansen, drukte het meest, maar Japan toonde aan in de tegenstoot gevaarlijk te kunnen zijn en niet voor niets in de achtste finales te staan.

Vertonghen
Dat werd in de tweede helft onderstreept door twee snelle goals van de Japanners. Eerst profiteerde Genki Haraguchi van een slippertje van Jan Vertonghen.

De oud-Ajacied kreeg in dezelfde aanval de kans zijn fout te herstellen, maar het schot van de Japanner was hem en doelman Thibaut Courtois te machtig.

Meteen daarna raakte Eden Hazard de paal, uit een uitstekende actie van de Belgen. Tijd om daar vertrouwen uit te peuren kregen onze zuiderburen niet, want Takashi Inui - die wel erg veel ruimte genoot - haalde bekeken uit: 0-2.

Kopballen
Vertonghen herstelde zich door met een gelukkige boogkopbal voor de 1-2 te tekenen. Vijf minuten later was het zelfs alweer gelijk, nadat invaller Marouane Fellaini de luchtmacht van de Belgen, zoals bedoeld, gestalte had gegeven: 2-2.

In het slot kopten invaller Nacer Chadli en Romelu Lukaku ook nog gevaarlijk op het doel van Eiji Kawashima, maar dit keer redde de Japanse keeper bekwaam.

Chadli
Net toen iedereen aan een verlenging en eventuele strafschoppen dacht, redde Chadli de avond voor de Belgen.

Een prachtig uitgevoerde tegenstoot belandde via Thomas Meunier bij Lukaku, die niet zelfzuchtig voor eigen succes koos, maar slim overstapte. De volledig vrijstaande Chadli had de bal vervolgens voor het intikken: 3-2.

België staat vrijdag tegenover Brazilië in de kwartfinales. (FOX Sports)