Engeland heeft zich voor het eerst in 28 jaar bij de laatste vier op een mondiale eindstrijd geschaard. In Samara waren de Engelsen met 0-2 te sterk voor Zweden.

Harry Maguire en Dele Alli namen de Engelse productie voor hun rekening. Maguire kopte na een half uur spelen een corner van Ashley Young achter Robin Olsen en ook Alli trof doel met zijn hoofd: hij promoveerde een kwartier na rust een vlijmscherpe voorzet van Jesse Lingard tot een doelpunt. 

Heldenrol Pickford
Tussendoor nam Jordan Pickford wederom een heldenrol op zich. In de penaltyreeks tegen Colombia keerde hij de inzet van Carlos Bacca, waarmee hij Eric Dier de kans gaf het pleit in Engels voordeel te beslechten. Ditmaal onderscheidde Pickford zich met een handvol weergaloze reddingen in de reguliere speeltijd.

De Zweden creëerden genoeg kansen om zich terug te knokken in de wedstrijd, maar konden de code van Pickford niet kraken. Engeland speelde de wedstrijd vervolgens kalm uit, waardoor zij zich voor het eerst sinds 1990 halve finalist op een WK mogen noemen.

Wie woensdagavond in de halve finale de tegenstander is van Engeland, wordt zaterdagavond beslist. Dan gaan Rusland en Kroatië vechten om het laatste ticket. (FOX Sports)