Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © ANP

Martin wint op Mûr, Dumoulin verliest tijd

12 juli 2018
De Ierse renner Dan Martin heeft de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. De kopman van Team Emirates kwam na een rit over 181 kilometer als eerste boven op het pittige slotklimmetje Mûr-de-Bretagne.

Tom Dumoulin kwam op 52 seconden achterstand van de winnaar binnen. De kopman van Sunweb had enorme pech door 5 kilometer voor de meet lek te rijden. Hij kreeg het voorwiel van een teamgenoot en ging vol in de achtervolging, maar slaagde er niet meer in bij de renners vooraan te komen.

Martin had de sterkste benen op de steile Mûr. Hij demarreerde al op ruim 1 kilometer voor de streep en hield het zowaar vol en reed precies één seconde eerder over de meet dan de nummer twee, de Fransman Pierre Latour.

De Spanjaard Alejandro Valverde eindigde als derde op drie tellen. Bauke Mollema zat keurig voorin en eindigde als zevende. Chris Froome arriveerde als achttiende op acht seconden.

De Belg Greg van Avermaet passeerde de meet als twaalfde en behield de gele trui. Geraint Thomas is de nieuwe nummer twee op drie tellen.

Dumoulin reed de hele etappe attent voorin het peloton. Hij zei vooraf dat een goede positie kiezen voor de slotklim van cruciaal belang zou zijn om eventueel mee te dingen naar de etappewinst, maar de tegenslag zat hem precies in die nerveuze aanloop.

Hij fietste voor wat hij waard was, maar kreeg het gaatje niet meer dicht een verloor kostbare tijd. Dumoulin zakte in het algemeen klassement naar de vijftiende plek op 1.03 van Van Avermaet. (ANP)