Made in the Eredivisie - Daley Blind

Daley Blind 'komt thuis' bij Ajax

16 juli 2018
Daley Blind is weer herenigd met zijn jeugdliefde Ajax. De verdediger annex middenvelder gaat na vier seizoenen bij Manchester United een vierjarig contract in Amsterdam tekenen.

Op 7 december 2008 debuteert Daley Blind in en tegen FC Volendam (1-2 winst) voor het eerste elftal van Ajax. Trainer Martin Jol gunt de op dat moment 18-jarige Blind een half uur speeltijd als invaller van Eyong Enoh.

Na eerder al te zijn verkozen tot 'Talent van de Toekomst' en met Danny Blind als vader zijn de verwachtingen van de jonge linksback hooggespannen. In zijn debuutseizoen kwam Blind tot zes optredens in Ajax 1, om een jaar later verhuurd te worden aan FC Groningen.

Terug bij Ajax
Als Frank de Boer het stokje overneemt van Martin Jol als hoofdtrainer, komen er voor Blind nieuwe kansen in Amsterdam. In het seizoen 2010-2011 behoort hij tot de vaste wedstrijdselectie.

Ondanks het vertrouwen van De Boer, kan Blind niet echt overtuigen en krijgt hij zelfs fluitconcerten van de eigen aanhang over zich heen. Maar Blind blijkt mentaal sterk in elkaar te zitten en wint langzaam maar zeker de harten van de supporters. 

Wederopstading
Als 'echte Ajacied' bloeit Blind uit tot een van de publiekslievelingen in Amsterdam. Helemaal als trainer De Boer besluit om Blind van de linksbackpositie naar verdedigende middenvelder te verplaatsen. Als 'nummer 6' maakt hij veel indruk, met onder anderen een uitstekend Europees optreden in het Champions League-duel tegen FC Barcelona (2-1 winst) als hoogtepunt.

Waar Blind in eerste instantie werd uitgefloten door de eigen aanhang, werd hij vervolgens door diezelfde supporters gekozen tot 'Ajacied van het jaar' en droeg hij regelmatig de Amsterdamse aanvoerdersband. Onder Frank de Boer wint Blind vier landstitels achter elkaar.

Transfer naar Manchester
Na een uitstekend WK in Brazilië met Nederland als linksback maakt Blind de overstap naar Manchester United, waar Louis van Gaal op dat moment hoofdtrainer is. Net als in Amsterdam is hij in Manchester niet altijd onomstreden, maar houdt hij zijn hoofd wel boven water.  

Als José Mourinho op Old Trafford de opvolger wordt van Van Gaal, is Blind niet meer zeker van zijn plaats. Ondanks goede wedstrijden als centrale verdediger en linksback moet hij vaak op de bank of zelfs op de tribune plaatsnemen.

Europees succes
Maar net als in zijn periode bij Ajax laat Blind zich niet kennen, en staat hij er als hij er moet staan. Het hoogtepunt in het vierjarige avontuur in Manchester is de winst van de Europa League in het seizoen 2016/2017. Uitgerekend tegen zijn grote liefde Ajax start Blind in de finale als centrale verdediger in de basis, om de Amsterdammers vervolgens van Europees succes te beroven. Manchester United wint met 2-0.

Na de Europa League winst volgt opnieuw een moeilijk jaar voor Blind in Manchester. In de competitie komt de Nederlander niet in de plannen van Mourinho voor, terwijl hij in de Champions League wel aan de aftrap mag verschijnen. Ondanks vermeende interesse uit Italië maakt Blind het seizoen af bij United.

‚ÄčTerug van weggeweest
Maar een transfer lijkt onvermijdelijk, aangezien Blind net als elke voetballer zoveel mogelijk wil spelen. De liefde voor Ajax werd door Blind nooit onder stoelen of banken gestoken. En als de Amsterdammers dan serieuze interesse hebben om de 'verloren zoon' terug naar huis te halen, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. (FOX Sports)