Het Franse elftal heeft voor het eerst sinds twintig jaar weer beslag weten te leggen op de wereldtitel. In een boeiende eindstrijd waren de Fransen met 4-2 te sterk voor Kroatië.

Tastbaar succes
De hunkering naar succes op een groot eindtoernooi was groot voor Frankrijk. De laatste gouden bekroning dateerde namelijk van 2000, toen de Fransen op het EK van Nederland en België in de finale van Italië wonnen.

Super Zidane
Die ene keer dat Les Bleus eerder de wereldbeker omhoog mochten houden, was uitgerekend in eigen land, twintig jaar geleden. Het WK van 1998 in Frankrijk was het eerste WK ooit waarbij de golden goal-regel van toepassing was, elk team drie keer mocht wisselen en tackles van achter harder werden bestraft. Frankrijk was oppermachtig in de finale, waarin Zinédine Zidane met twee doelpunten de grote man was (0-3).

Het volgende succes lag voor het grijpen tijdens het WK van 2006 in Duitsland. Het favoriete Frankrijk behaalde de finale via onder meer Spanje, Brazilië en Portugal. Een revanche op de verloren EK-finale van 2000 volgde, want wederom was Italië de tegenstander in de finale.

Schlemiel Zidane
Hoofdrolspeler in die finale van 2006 werd Zinédine Zidane, in dubbel opzicht. De Franse sterspeler opende nog de score, maar zag de laatste wedstrijd van zijn carrière in mineur eindigen. Nadat Marco Materazzi - verantwoordelijk voor de gelijkmaker – Zidane in de 110de minuut wat over diens zus toebeet, reageerde de Fransman door Materazzi met een kopstoot naar het gras te werken. Rood volgde logischerwijs en Frankrijk verloor de finale uiteindelijk na het nemen van penalty’s.

EK 2016
Na tien magere jaren was het in 2016 eindelijk weer eens zover voor De Haantjes: een finale op een groot eindtoernooi. Afrekenen met het minder geachte Portugal en het goud zou binnen zijn voor Frankrijk.

Tot en met de finale aan toe was Frankrijk topfavoriet voor de Europese titel. Ongelooflijk maar waar ging het wederom mis. Hoewel de absolute vedette van Portugal, Cristiano Ronaldo, al vroeg in de eerste helft uitviel, trokken de Fransen wederom aan het kortste eind. Éder gooide in de 109de minuut roet in de kampioensmaaltijd van Frankrijk. (FOX Sports)