Frankrijk is na twintig jaar weer wereldkampioen. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps versloeg in een aantrekkelijke finale een dapper strijdend Kroatië: 4-2.

Antoine Griezmann vestigde alle aandacht op zich in een volgepakt stadion Loezjniki. De Franse aanvaller van Atlético Madrid nam in de achttiende minuut de vrije trap die Mario Mandzukic verkeerd op zijn hoofd kreeg.

De Kroaat passeerde als eerste speler ooit in een WK-finale zijn eigen doelman (0-1). Diezelfde Mandzukic was woensdag nog de gevierde toen hij in de verlenging van de halve finale tegen Engeland voor de winnende treffer tekende (2-1).

Perisic
Veelzeggend voor de veerkracht van het elftal van bondscoach Zlatko Dalić was dat Ivan Perisic in de 28e minuut fraai gelijkmaakte. Toch ging Kroatië met een achterstand rusten.

VAR
Griezmann nam een hoekschop die Perisic op zijn hand kreeg. De Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana zag dat niet meteen, maar op advies van de videoscheidsrechter bekeek hij het moment nog even op televisie. Pitana koos alsnog voor een strafschop, die Griezmann benutte.

​Mbappé
In de 59ste minuut was opnieuw Griezmann betrokken bij die treffer. Hij legde de bal af op Paul Pogba, die mooi raak schoot. Zes minuten later was het Kylian Mbappé, die voor 4-1 zorgde.

De negentienjarige aanvaller was nog niet eens geboren toen Frankrijk in 1998 voor het eerst de wereldtitel veroverde. Mandzukic deed namens Kroatië nog wat terug (4-2), na een kapitale blunder van doelman Hugo Lloris. (FOX Sports)