Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe - © ANP

Alaphilippe wint rit, Van Avermaet houdt geel

17 juli 2018
Julian Alaphilippe heeft de tiende etappe van de Tour de France gewonnen.

Het was de eerste bergrit met vier flinke Alpencols. De renner van Quick-Step behoorde tot een omvangrijke groep vroege vluchters. In de slotklim, van de Col de la Colombière, bleef Alaphilippe alleen voorop over waarna hij dalend naar finishplaats Le Grand-Bornand zijn feestje al kon vieren.

Op ruim anderhalve minuut werd de Spanjaard Ion Izagirre tweede, voor de Est Rein Taaramäe. De Belg Greg Van Avermaet finishte ook nog binnen de twee minuten van de ritwinnaar en behield de gele trui. Robert Gesink, lid van de oorsponkelijke kopgroep, werd in de slotfase gepasseerd door de groep met Chris Froome en Tom Dumoulin. De meeste klassementsmannen zaten daarbij, behalve Bauke Mollema, die 51 seconden toegaf, en de Colombiaan Rigoberto Uran.

Op weg naar de eerste col, een kleintje nog van de vierde categorie, en de tussensprint, ging een grote groep renners in de aanval. Onder hen wereldkampioen Peter Sagan, Tom-Jelte Slagter en Gesink en iets later ook geletruidrager Van Avermaet. Na de Col de la Croix Fry (Alaphilippe) was de kopgroep uitgedund tot acht renners. Zij begonnen aan de korte maar loodzware klim Montée du plateau des Glières. Het peloton volgde, aangevoerd door Sky, op meer dan 6 minuten. Alaphilippe sprintte opnieuw succesvol voor de punten en liet zien de bergprijs te ambiëren.

Met vijftien renners ging het richting Col de Romme en Col de la Colombière. Op die eerste klim viel de kopgroep al uit elkaar. Taaramäe ging ervandoor, dicht bij de top sloot Alaphilippe weer aan, met succes jagend op nog meer bergpunten. Op de Colombière duldde hij niemand meer bij zich. Ver achter de koplopers kwam de Colombiaan Rigoberto Uran, gevallen in de rit naar Roubaix, in de problemen. Dat gebeurde uiteindelijk ook met Mollema.

Alaphilippe hoefde niet eens alle risico's te nemen in de afdaling om uit de greep van zijn belagers te blijven. (ANP)