Alireza Jahanbakhsh
Alireza Jahanbakhsh - © Pro Shots

Alireza: een juweel verlaat de Eredivisie

25 juli 2018
Van de Iraanse competitie, via de Jupiler League en de Eredivisie naar de Premier League. Een jongensboek wordt geschreven en de hoofdrolspeler is Alireza Jahanbakhsh.

De vleugelaanvaller verhuist voor een recordbedrag van AZ naar Brighton & Hove Albion en mag de komende vijf jaar het Engelse publiek trakteren op zijn acties en doelpunten. 


FOX Sports DOC: Het verhaal van Alireza

Nijmegen
N.E.C. haalde Jahanbakhsh voor het seizoen 2013/'14 naar Nederland. De toen 21-jarige buitenspeler gaf in zijn eerste seizoen gelijk een voorproefje op wat ging komen: in 27 wedstrijden trof hij vijf keer doel en gaf hij vier assists. Hij kon echter niet voorkomen dat N.E.C. degradeerde.

Op het tweede niveau in Nederland brak N.E.C. alle records. Met 101 punten in 38 wedstrijden werd het team van trainer Ruud Brood met overmacht kampioen. Sjoerd Ars werd met 28 goals topscorer, maar 'Alireza' maakte indruk: twaalf goals, zeventien assists.


Jahanbakhsh, een plaag voor elke verdediging

Alkmaar
Dankzij dat kampioensjaar haalde AZ de Iraniër naar Alkmaar. In zijn eerste jaar in Noord-Hollandse dienst kon hij door blessureleed weinig potten breken.

Met het vertrek van Vincent Janssen kreeg Jahanbakhsh de kans om zich te etaleren. In het seizoen 2016/'17 gaf de inmiddels 24-jarige Jahanbakhsh negen assists en scoorde hij tien keer.

Topscorer
Het afgelopen seizoen was veruit de beste voor Jahanbakhsh. Met 21 doelpunten werd hij topscorer van de Eredivisie. Tel daar zijn twaalf assists bij op en hij was ook nog eens de meeste doelpunten betrokken.


Alireza Jahanbakhsh: Topscorer van de Eredivisie

WK
Het hoogtepunt uit de carrière van Jahanbakhsh was met zijn land uitkomen op het WK. In Rusland zat Iran in een moeilijke groep met Spanje, Portugal en Marokko.

 
Scoren Jahanbakhsh en Ghoochannejhad ook voor Iran?

De eerste wedstrijd tegen Marokko werd wonderwel met 1-0 gewonnen door een eigen doelpunt van Aziz Bouhaddouz. Spanje was met 1-0 een maatje te groot, maar in die wedstrijd kreeg Jahanbakhsh als invaller slechts een kwartier speeltijd. In de 1-1 tegen Portugal stond hij wel weer in de basis, maar het was niet genoeg om plaatsing voor de achtste finales te forceren.

Droom
Jahanbakhsh heeft nooit onder stoelen of banken gestoken te dromen van een stap naar een grote competitie. Zelf noemde hij de Bundesliga altijd als doel, maar het wordt uiteindelijk dus de Premier League.

 
Jahanbakhsh droomt in Alkmaar over Bundesliga

Met het vertrek van Jahanbakhsh verliest de Eredivisie een parel. Een sierlijke speler met een snelle actie en een vlammend schot. In Nederlandse dienst maakte hij 59 doelpunten en gaf hij 54 assists verdeeld over alle competities. (FOX Sports)