Mesut Özil
Mesut Özil - © Pro Shots

Mesut Özil zet punt achter interlandcarrière

22 juli 2018
Mesut Özil (29) stopt per direct als international. Racisme en discriminatie liggen ten grondslag aan het besluit van de Arsenal-sterspeler.

​Erdogan
Özil en collega-international Ilkay Gündogan bezochten in Londen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en gingen ook met hem op de foto. Dat zorgde voor veel kritiek. Özil reageerde tot zondag niet op de ophef.

Op Twitter meldde hij eerder op de dag al dat hij de omstreden foto zo weer zou laten maken. Özil wees in zijn verklaring op zijn Turkse achtergrond.

Als hij Erdogan niet had willen ontmoeten, zou dat betekenen dat hij zijn Turkse roots niet zou hebben gerespecteerd, ongeacht wie de president is. Volgens Özil hebben ze tijdens de ontmoeting over voetbal gepraat en niet over politiek.

Over de foto van Özil en Gündogan met de Turkse president ontstond veel ophef in Duitsland. Na de vroege uitschakeling zeiden meerdere Duitse spelers dat de rel rond de foto voor "ruis binnen de nationale ploeg" had gezorgd.

Duitse bond
"De manier waarop ik ben behandeld door de DFB en vele anderen maakt dat ik niet langer het Duitse shirt wil dragen. Ik voel me ongewenst en denk dat wat ik heb bereikt, sinds mijn debuut in 2009, vergeten is", zo luidt zijn statement op Twitter.

"Mensen met een achtergrond van racisme en discriminatie horen niet te werken bij de grootste voetbalorganisatie van de wereld, die veel voetballers vertegenwoordigt met een dubbele nationaliteit", aldus Özil. (FOX Sports)

Gerelateerd