Mesut Özil
Mesut Özil - © Pro Shots

Duitse bond neemt afstand van uitspraken Özil

23 juli 2018
De Duitse voetbalbond DFB heeft in een verklaring afstand genomen van de uitspraken van Mesut Özil.

Özil zei dat hij racisme en een gebrek aan respect voelde binnen de bond. De Duitser met een Turkse achtergrond besloot daarom niet langer meer uit te komen voor de Duitse nationale voetbalploeg.

De beslissing van Özil om niet meer uit te komen voor de nationale ploeg leidde tot veel ophef in Duitsland. De Arsenal-speler kreeg vlak voor het WK veel kritiek omdat hij samen met Ilkay Gündogan op de foto was gegaan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De 29-jarige middenvelder voelt zich niet meer gesteund door de nationale voetbalbond. "Wat mij de afgelopen periode het meest heeft gefrustreerd, is de slechte behandeling door de voetbalbond en voorzitter Reinhard Grindel. In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen", aldus Özil. 

De DFB ontkent dat er sprake is van racisme binnen de bond. "Dat de DFB met racisme in verband wordt gebracht is iets waar wij ons totaal niet in herkennen. We dragen al jarenlang bij aan een succesvolle integratie van immigranten in Duitsland", meldt de Duitse bond in de verklaring.

"We betreuren het afscheid van Özil maar het verandert niets aan onze vastberadenheid om als bond door te gaan met ons beleid op gebied van integratie. De foto van Özil en Gündogan met Erdogan heeft ook niets met de prestaties van Duitsland te maken op het WK in Rusland. Bij de Duitse bond winnen we en verliezen we samen als een team." (ANP)

Gerelateerd