Trainer Michel Preud'homme van Standard Luik haalde maandag op zijn afsluitende persconferentie van de eerste aflevering van het tweeluik met Ajax in de derde voorronde van de Champions League alles uit de kast om de club uit Amsterdam op een voetstuk te plaatsen.

 "Natuurlijk zijn zij de grote favoriet", bleef hij maar herhalen.

"Nederlanders zijn gemaakt om de waarheid te vertellen", zei de oud-trainer van FC Twente die op 15 mei 2011 een kampioenswedstrijd tegen Ajax verloor. "Ik heb in de Nederlandse pers gelezen dat Ajax een ploeg heeft om in de Champions League te spelen en dat Luik eigenlijk geen probleem mag zijn. Met dat eerste ben ik het eens. Deze ploeg van Ajax hoort inderdaad in de Champions League."

"Kijk alleen maar eens wat voor investeringen ze hebben gedaan", doelde Preud'homme op Daley Blind, Dusan Tadic, Hassane Bandé en Zakaria Labyad. "Dat heeft ze een kleine 50 miljoen euro gekost. Zoiets is bij ons echt ondenkbaar", stelde de coach die twee van zijn belangrijkste spelers zag vertrekken. Edmilson maakte onlangs de overstap naar Al-Duhail. Ishak Belfodil zag het Duitse 1899 Hoffenheim als een stapje hogerop.

In zijn lofzang over Ajax componeerde Preud'homme nog een klein couplet dat de supporters van Standard Luik enige hoop kan geven. "In voetbal is er altijd iets mogelijk", zei hij. "Wij moeten Ajax uit de comfortzone zien te halen. Uiteraard ga ik niet vertellen hoe we dat gaan doen. Daarbij kan ik alles wel mooi vertellen. Maar dat wil niet zeggen dat het in de praktijk ook zo afloopt. Alleen met fysiek spel halen we het in ieder geval niet. We zullen ook echt moeten gaan voetballen tegen dit Ajax."  (ANP)