Mario Been
Mario Been - © Pro Shots

Been: "De Eredivisie, kraamkamer voor nieuw talent"

8 augustus 2018
Het nieuwe Eredivisie-seizoen staat op het punt van beginnen en iedereen kijkt uit naar de start. Zo ook onze analisten. Mario Been is de derde spreker in deze reeks.

Mario, wie is in jouw ogen de voornaamste titelkandidaat?
"Ajax is op dit moment het verst. Zij hebben kwalitatief gezien een heel sterke ploeg en ook veel geïnvesteerd, dus dan mag je wel wat verwachten. Maar ja: de club die het meeste uitgeeft, wordt niet altijd kampioen."

Dus PSV en Feyenoord kunnen het de Amsterdammers alsnog moeilijk maken?
"Ja, toch wel. Ik verwacht dat het gaatje tussen de kampioen en de achtervolgers kleiner zal zijn dan vorig jaar. Het verschil met PSV en bijvoorbeeld Feyenoord zal niet, zoals vorig seizoen, zeventien punten zijn. Waarom? PSV heeft de ploeg aardig bij elkaar weten te houden en Feyenoord heeft een goede zet gedaan door Jordy Clasie terug te halen. Een jongen die vooruit denkt en de eerste bal direct vooruit speelt. Dat vind ik heel belangrijk voor het middenveld."

Jij kijkt natuurlijk met een speciaal gevoel naar De Kuip. Hoe hebben ze de zaakjes daar voor elkaar, vind je?
"Ze hebben het vertrek van Brad Jones in ieder geval geweldig opgelost. Justin Bijlow is een uitstekende keeper. Maar hoe zit het met het scorend vermogen? Gaan ze Nicolai Jørgensen alsnog kwijtraken? Misschien zien ze Dylan Vente als zijn opvolger, dat kan. Soms is het goed als een jonge jongen doorstroomt. Kijk naar Calvin Verdonk. Hij had verwacht dat hij bij het tweede moest beginnen, maar krijgt een kans en pakt die ook. Vind ik mooi."

Gaat Robin van Persie het aantal goals van Jørgensen, mocht hij verkassen, niet halen?
"Robin is een ander type. Jørgensen is een diepe spits, Van Persie komt juist vaak naar de bal toe. Hij is regelmatig weg uit de spitspositie. Dan moeten middenvelders, zoals Jens Toornstra, of een Steven Berghuis in het gat duiken dat hij achterlaat. Jørgensen is een geweldige afmaker. Zo'n speler zullen ze missen als hij weggaat. Dat staat los van Robin, want hij is uiteraard een enorme verrijking voor de Eredivisie."

Welke club onder de top drie gaat verrassen?
"Het zal gaan tussen AZ, FC Utrecht en Vitesse. Ik hoor lovende berichten over Leonid Slutskiy. Hij pakt het wat losser aan. Dat kan een manier zijn dingen van spelers gedaan te krijgen, zij kunnen zich daar lekker bij voelen. Ik ben ook benieuwd naar FC Groningen en Danny Buijs, een veelbelovende coach."

En de strijd onderin?
"Fortuna Sittard en FC Emmen hebben niet of nauwelijks ervaring in de Eredivisie. Zij zullen het lastig krijgen, het zal overleven worden. In De Graafschap zie ik wel een verrassing, in de zin van: zij blijven er in. Zij kunnen in thuiswedstrijden steunen op de twaalfde man en hebben recent nog op het hoogste niveau gespeeld. Ik zet ook vraagtekens bij Excelsior. Zij missen, na het vertrek van Mike van Duinen, doelpunten. Bovendien moet je als Eredivisie-club dit seizoen extra goed oppassen voor de play-offs, want de top van Keuken Kampioen Divisie liegt er niet om."

Op wie ga je extra letten?
"Zoals ik al zei: ik ben heel blij dat Clasie terug is en dat Verdonk het goed doet. En bij Ajax vind ik Noussair Mazraoui een heerlijke speler. De Eredivisie zal weer een kraamkamer blijken voor nieuw talent. Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg. Hier mogen jonge spelers nog fouten maken, omdat ze niet direct worden afgestraft. Laat het maar zien!" (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 ADO Den Haag 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Ajax 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
6 FC Twente 0 0 0
7 FC Utrecht 0 0 0
8 Feyenoord 0 0 0
9 Fortuna Sittard 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
11 PEC Zwolle 0 0 0
12 PSV 0 0 0
13 RKC Waalwijk 0 0 0
14 Sparta Rotterdam 0 0 0
15 VVV-Venlo 0 0 0
16 Vitesse 0 0 0
17 Willem II 0 0 0
18 sc Heerenveen 0 0 0