Ronald de Boer
Ronald de Boer - © Pro Shots

De Boer: "Top drie aan elkaar gewaagd dit seizoen"

10 augustus 2018
Het nieuwe Eredivisie-seizoen staat op het punt van beginnen en iedereen kijkt uit naar de start. Zo ook onze analisten. Ronald de Boer is de laatste in deze reeks.

Ronald, wie is in jouw ogen dé titelkandidaat?
"Ajax. Door de spelers die gehaald zijn en daarnaast zijn de jongens die zijn gebleven weer een jaartje ouder. Een bepaalde volwassenheid heb je toch nodig om kampioen te worden. Ajax kan dat met deze selectie zeker."

Kunnen? 'Moeten' ze niet, zoals sommige van je collega's vinden?
"Nee, want ik heb PSV gezien en zij spelen echt heel aantrekkelijk. Ik verwacht daar veel van. Voorwaarde is wel dat Hirving Lozano blijft. Als hij weggaat, is dat een enorme aderlating. Mét hem zal PSV kort achter Ajax tweede worden. Stel: Ajax grijpt de titel niet, dan is het zeker crisis in Amsterdam. Dat hoort bij alle topclubs. Zij hebben ervoor gekozen een ander beleid te voeren, veel geld uit te geven. Dan verwacht je resultaten. Als die uitblijven, zullen mensen daarop aangekeken worden."

Komt Feyenoord in de buurt?
"Ja hoor. Als onder anderen Tonny Vilhena, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis blijven, dan is er kwaliteit genoeg in de selectie om niet ver achterop te raken. Jordy Clasie vind ik een erg goede aanwinst. Ik denk dat de drie topclubs redelijk aan elkaar gewaagd zullen zijn dit seizoen. Ajax steekt er iets bovenuit, maar echt niet zo ver als iedereen nu vermoedt. Ook verwacht ik dat het verschil tussen de traditionele top drie en de rest groter zal zijn. Zij hebben zoveel kwaliteit in huis... Ik kan me niet voorstellen dat Ajax, PSV en Feyenoord veel punten gaan verspelen tegen de andere clubs."

Welke club gaat onder de top drie verrassen?
"Dan denk ik toch weer AZ. De Europese uitschakeling zou juist wel eens in hun voordeel kunnen werken. Nu kunnen ze zich volledig op de competitie richten. AZ heeft een prima ploeg en daar komt, als het goed is, een fitte Calvin Stengs bij. Een supertalent. Het was smullen geblazen van de minuten waarin ik hem in actie zag. Zijn techniek kan hij niet verloren hebben en hopelijk komt hij sterker terug van zijn blessure. Van Vitesse verwacht ik ook het een en ander. Zij zien er stabiel uit en spelen realistisch."

Is Stengs ook de speler naar wie je het meest uitkijkt?
"Nee, dat is Vaclav Cerny. Ik heb dit eerder gezegd, omdat ik met hem in de jeugd van Ajax heb gewerkt, maar hij is zo'n groot talent... Ik geloof nog steeds in hem. Ik zie op Instagram hoeveel hij er voor doet om topfit op het veld te staan. Een echte doorbraak is hem enorm gegund."

Hoe gaat de strijd onderin verlopen?
"Ik vermoed dat FC Emmen, De Graafschap, Fortuna Sittard, VVV-Venlo en Excelsior gaan uitmaken wie rechtstreeks degradeert. Ook het gat tussen die ploegen en de rest zal groter zijn dan voorheen." (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 ADO Den Haag 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Ajax 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
6 FC Twente 0 0 0
7 FC Utrecht 0 0 0
8 Feyenoord 0 0 0
9 Fortuna Sittard 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
11 PEC Zwolle 0 0 0
12 PSV 0 0 0
13 RKC Waalwijk 0 0 0
14 Sparta Rotterdam 0 0 0
15 VVV-Venlo 0 0 0
16 Vitesse 0 0 0
17 Willem II 0 0 0
18 sc Heerenveen 0 0 0