Eredivisie
Eredivisie - © FOXSports.NL

Eredivisie-clubs slaan handen ineen en verzamelen collectief data

10 augustus 2018
De Eredivisie CV en de 18 Eredivisie-clubs starten dit seizoen met het collectief verzamelen en delen van sportieve data van alle wedstrijden in de Eredivisie.

Voor het vastleggen van alle bewegingen maakt de Eredivisie gebruik van het TRACAB trackingsysteem van ChyronHego. Iedere seconde worden er van elke speler en bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd, wat resulteert in 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd. Dit systeem wordt structureel bij alle wedstrijden in de Eredivisie ingezet en voor het eerst vrijdagavond bij PEC Zwolle - sc Heerenveen. Het TRACAB trackingsysteem wordt reeds gebruikt in onder andere de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, UEFA Champions League, het WK voetbal en het Amerikaanse honkbal (MLB).

Data voor alle clubs toegankelijk
Alle verzamelde sportieve data, zoals fysieke-, positie- en tactische data, zijn voor de Eredivisie-clubs toegankelijk. Het is zo voor trainers, technisch directeuren en data analisten mogelijk om sportieve data van het eigen team, maar ook van andere Eredivisie-wedstrijden, te gebruiken. Hierdoor kunnen zij nauwkeurig de prestaties van spelers analyseren, monitoren en vergelijken met andere clubs. Deze gezamenlijke aanpak draagt bij aan een hogere kwaliteit van het Nederlandse voetbal en de wedstrijden in de Eredivisie.

Trainingen
Tevens heeft meer dan de helft van de Eredivisie-clubs gekozen om tijdens trainingen gebruik te maken van nieuwe draagbare tracking technologie van ChyronHego, waarbij de gegevens volledig consistent zijn met de data van wedstrijden. De Eredivisie-clubs zijn wereldwijd de eerste clubs die gebruik maken van zowel het trackingsysteem als draagbare technologie van ChyronHego.

‚ÄčOpta Sports
De door het trackingsysteem ingewonnen data wordt daarnaast verrijkt met een datastroom van Opta Sports, waarin zogeheten event data is vastgelegd. Opta Sports is al vijf jaar verbonden aan de Eredivisie als 'Official Match Data Supplier' en gaat vanaf nu ook de clubs direct ondersteunen bij hun data analyse via de professionele tak van het bedrijf genaamd OptaPro.

Tot slot gaan de fans profiteren van de innovatie, doordat meer data zichtbaar wordt in de live-uitzendingen rondom de Eredivisie en er toepassingen ontwikkeld worden voor in de stadions. Ook kunnen de verzamelde gegevens gebruikt worden voor nieuwe (analyse)toepassingen, zoals FOX Sports dat momenteel doet door hoogtepunten aan te bieden in virtual reality.

De introductie van het trackingsysteem is na de Video Assistant Referee (VAR) de tweede grote innovatie in de Eredivisie dit seizoen. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 ADO Den Haag 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Ajax 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
6 FC Twente 0 0 0
7 FC Utrecht 0 0 0
8 Feyenoord 0 0 0
9 Fortuna Sittard 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
11 PEC Zwolle 0 0 0
12 PSV 0 0 0
13 RKC Waalwijk 0 0 0
14 Sparta Rotterdam 0 0 0
15 VVV-Venlo 0 0 0
16 Vitesse 0 0 0
17 Willem II 0 0 0
18 sc Heerenveen 0 0 0